Vodni val stigao u Hrvatsku: Slovenci poslali upozorenje susjedima, pogledajte snimke oluje

0
Radiosarajevo.ba
Vodni val stigao u Hrvatsku: Slovenci poslali upozorenje susjedima, pogledajte snimke oluje
Foto: Facebook / Poplave i u Hrvatskoj

Novo nevrijeme poharalo je Balkan. I još nije gotovo.

Iz Slovenije stižu apokaliptični prizori - veliki dio zemlje je poplavljen, ima mrtvih, vojska pomaže ljudima, naselja se evakuiraju, a meteorolozi su upozorili da padavinama nije kraj, čak štaviše - najgore tek dolazi...

Hrvatska se također sprema za veliko nevrijeme, a njihov Hidrometeorološki zavod je objavio posebno upozorenje - za područje Rijeke i Gospića upozorenje je podignuto s narančastog u crveno.

Mirela Bećirović zablistala u Egiptu: Ponovo je očarala svojim izgledom

Mirela Bećirović zablistala u Egiptu: Ponovo je očarala svojim izgledom

Mediji u susjedstvu javljaju i da je vodni val iz Slovenije već stigao u Hrvatsku - kreće se Savom: "Vodni val će nastaviti svoj put prema Hrvatskoj, a svi znamo što to znači. Drži se, Slovenija 🙏 Čuvajte se, susjedi", objavljeno je na slovenskoj meteo stranici Neurje.si koja okuplja zaljubljenike u vremenske prilike i pojave vezane uz njih.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, rekao je za HRT kako se vrhunac vodnog vala u Hrvatskoj može očekivati poslije ponoći, prema jutarnjim satima.

"On će biti izrazito visok, možemo reći da će biti na razini 2010. godine, kad smo imali problema na desnoj obali rijeke Save na velikogoričkom području", rekao je te dodao da su od tada nadvišeni nasipi, ali da je određena nepoznanica dotoka iz Republike Slovenije, s obzirom na to da je i slovenski model u jednom trenutku zakazao zbog izrazite dinamike procesa i naglog porasta vodostaja.

"Slovenske kolege u jednom trenutku su nam dojavili o naglom dodatnom povećanju protoka odnosno na prognozirano. Tako da je sad neka razina očekivanog dotoka negdje sigurnih 3600 kubika, što je vrlo ozbiljan vodostaj i približan onome iz 2010. godine", istaknuo je.

Hrvatske vode izdale su nalog za otvaranje ustave Prevlaka kako bi se dio velikih voda upustio u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja rijeke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Također, svi cestovni prijelazi koji idu dnom Oteretnog kanala Sava - Odra zatvoreni su za sav promet, a zatvoren je i most preko kanala u Kučama.

Od jutra do sada, a bit će i viša

Posted by SRK Cestica 1995 on Friday, August 4, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije