Vodeni val ulazi u Hrvatsku, kulminacija danas

Radiosarajevo.ba
Vodeni val ulazi u Hrvatsku, kulminacija danas

Foto: Danas.Net.hr

Vrhunac vodenog vala nabujalog Dunava u Hrvatsku je počeo ulaziti jučer oko 14 sati, kulminacija se očekuje danas oko podneva, a izlazak iz Hrvatske u nedjelju.

No stručnjaci Hrvatskih voda upozoravaju na to da opasnost može potrajati i idućih 7 do 10 dana zbog visokog vodostaja. Prema dostupnim informacijama, situacija je pod kontrolom, ozbiljna ali ne i dramatična. Stanovništvo je sigurno i zasada se ne razmišlja o evakuaciji. Očekivanja su da će prolazak vala ostaviti minimalne posljedice zbog opsežne preventive, javlja Oslobođenje.

Premijer Zoran Milanović je izjavio u četvrtak da se poduzima sve kako bi se spriječile posljedice vodenog udara, te kako vjeruje da će Hrvatska proći bolje od drugih država zbog angažmana nadležnih i konfiguracije terena. Uz cijeli tok Dunava koji kroz Hrvatsku prolazi 138 kilometara jučer su uvedene mjere neposredne obrane od poplava, nakon što je dan ranije proglašeno izvanredno stanje.

Oprez je maksimalan, u pripravnosti su pripadnici policije, Hrvatske vojske, Crvenog križa, Civilne zaštite, vatrogasci, stručnjaci Hrvatskih voda, lokalna samouprava. Najmanje 1.000 pripadnika Hrvatske vojske spremno je pomagati u slučaju negativnog razvoja situacije, a za eventualnu evakuaciju stanovništva angažirana su dva vojna i jedan civilni helikopter za hitne intervencije. Helikopterima se stalno nadzire situacija na terenu, a osmatranje se vrši i pomoću bespilotne letjelice.

Dogradonačelnik Osijeka Denis Ambrus izjavio je jučer da su u Osijeku osigurane četiri sportske dvorane za moguću evakuaciju stanovništva, najavio je i da će grad Osijek osigurati hranu i ostale nužne potrepštine. Sigurnost nasipa se stalno kontrolira. Baranja se od goleme vode Dunava brani sa 100 km nasipa i još 50 km nasipa na pritokama.

U nasipe oko Batine ugrađene su 53.000 vreća s pijeskom, spremno je još dodatnih 200.000 vreća, dunavska obala u Vukovaru utvrđena je sa 75.000 vreća pijeska, prva crta obrane grada od poplava duga je 2 km. U zečje nasipe u Šarengradu ugrađeno je više od 5.000, a u Iloku 23.000 vreća s pijeskom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije