Vladika Pahomije opet obilazi djecu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Vladika Pahomije opet obilazi djecu (VIDEO)

Vladika vranjski Pahomije, protiv koga je vođen sudski postupak zbog zlostavljanja maloljetnika, organizator je pozorišnog festivala za djecu sa posebnim potrebama "Naša djeca širom Srbije".

Festival je održan u maju mjesecu ove godine, a vladika koji samo zbog "zastarjelosti postupka" nije osuđen za pedofiliju, ovih dana obilazi ustanove koje se bave obrazovanjem i zaštitom djece u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Suočeni sa teškim materijalnim stanjem i sve manjom brigom države o djeci ometenoj u razvoju, u nevladinim organizacijama su prinuđeni da prihvate svaku vrstu pomoći, kažu za "Alo" u jednom dnevnom boravku za ovakvu djecu u Beogradu, koji je Pahomije obišao.

Tako se desilo da ovaj vladika bude i organizator trodnevnog pozorišnog festivala za djecu sa posebnim potrebama na kome su nastupila djeca iz Beograda, Preševa, Raške, Vršca, Obrenovca i Vranja.

I pored toga što je prije pet godina bio vinovnik jednog od najvećih skandala u istoriji Srpske pravoslavne crkve, Pahomije je i dalje čest gost u ustanovama zaduženim za brigu o djeci.

Zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnih N. I., S. R., K. M. i T. M. 2003. godine, protiv vladike Pahomija je podignut optužni prijedlog, a on sam je uporno neodazivanje na sudske pozive pravdao bolešću sve dok Vrhovni sud Srbije 2006. slučaj nije proglasio zastarjelim i tako ga oslobodio od odgovornosti.

U vrijeme izvršenja krivičnog djela, trojica oštećenih imala su manje od 14 godina, a u Episkopskom domu eparhije vranjske su boravili tokom ljetnjih i zimskih raspusta kako bi pomagali sveštenicima.

U pismu koje je prošle jeseni izazvalo buru, član svetog Sinoda vladika zahumsko-hercegovački Grigorije optužio je Crkvu za "pilatovsko pranje ruku u slučaju Pahomije".

Dva od četiri dječaka koji su bili žrtve zlostavljanja vladike Pahomija, kako je za "Alo" rekao njihov advokat Aleksandar Stojković, u Grčkoj su nedavno uspjeli da završe bogosloviju, jedan je otišao iz crkve i okrenuo se privatnom biznisu, dok se četvrti bori sa teškim psihičkim problemima koji su posljedica zlostavljanja.

"Postupci sudova u Vranju i Nišu mogu samo da služe na čast onima koji su se postarali da učine sve kako bi Pahomije bio oslobođen. Pitam ih samo šta bi bilo da su bila zlostavljana njihova djeca", kaže Stojković, koji svedoči o sprezi vlasti i pravosuđa u Srbiji kako bi vladika bio oslobođen.


http://www.youtube.com/watch?v=chcvv-ZOuAY


mtsmondo.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije