Vladajuća koalicija u Srbiji podržava vojvođanski statut

Radiosarajevo.ba
Vladajuća koalicija u Srbiji podržava vojvođanski statut


Prijedlog vojvođanskog statuta i prijedlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine u srbijanskom parlamentu poduprijet će sva vladajuća koalicija te opoziciona Liberalno-demokratska partija (LDP), a prihvatanju tih dokumenata protivi se ostatak opozicije, prenose u ponedjeljak beogradski mediji.

Ta dva pravna akta bit će prihvaćena, kako se navodi, bez većih trzavica jer će za njih glasati 143 od 250 zastupnika u srbijanskoj Skupštini.

Pristala i Liga socijaldemokrata Vojvodine

Otklonjene su i nedoumice o stajalištu Socijalističke partije Srbije (SPS) i Jedinstvene Srbije (JS), koje su članice vladajuće koalicije, i koje su potvrdile da će poduprijeti oba akta pošto su prihvaćeni njihovi amandmani, javlja Hina.

Prihvatanjem amandmana Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), također pripadnika vladajuće koalicije, osigurana je i njihova podrška, prenose beogradske "Večernje novosti" izjavu dužnosnice LSV-a Aleksandre Jerkov, pošto je ta stranka u subotu napustila zasjedanje u vojvođanskom parlamentu pri glasovanju o promijenjenu statutu od njegove prve inačice prihvaćene 15. oktobra 2008.

Za razliku od vladajućih oporbene stranke žestoko se protive donošenju statuta tvrdeći da je taj dokument separatistički i protuustavan.

Koštunica i radikali protiv

Bivši srbijanski premijer i predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je da je "vladajući režim" potvrdom toga statuta, "za kojega je stvaranje države u državi", uvelike naštetio i pokrajini i Srbiji. Upozorio je da će "biti teško vratiti duh separatizma u bocu".

Po Koštuničinu mišljenju "vladajući režim svojom neodgovornom i potpuno nerazumnom politikom dijeli Srbiju i Vojvodinu", prenosi u ponedjeljak dnevnik "Blic" te dodaje kako je Srpska napredna stranka (SNS) ocijenila oba pravna akta protuustavnima, a predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS) najavljuju da će, ako treba, organizirati i prosvjede.

Zastupnici u vojvođanskoj Skupštini u subotu su prihvatili pravno-tehničke izmjene prijedloga vojvođanskog statuta, čime se taj pravni akt usklađuje s prijedlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine koji je u četvrtak donijela srbijanska vlada i koji pokrajini daje široku autonomiju.

Vojvodina dobiva 130 novih ovlasti

Prijedlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine ovlasti te srbijanske pokrajine usklađuju se s ustavom i dosljedno se provodi decentralizacija i koncept široke pokrajinske autonomije bez elemenata državnosti, objavila je u četvrtak srbijanska vlada nakon prihvaćanja tog dokumenta.

Predsjednik Izvršnog vijeća Bojan Pajtić rekao je da će se usklađivanjem dvaju akata i njihovim prihvaćanjem u srbijanskoj Skupštini stvoriti uvjeti da pokrajina preuzme više od 130 novih nadležnosti te izrazio nadu da će oba dokumenta biti donesena.

Predsjednica srbijanske Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila je za "Blic" da će prijedlog vojvođanskog statuta i prijedlog zakona o utvrđivanju nadležnosti pokrajine biti na dnevnom redu parlamenta 16. novembra, piše u ponedjeljak Hina.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije