Vlada Srbije utvrdila prijedlog za raspuštanje parlamenta

Radiosarajevo.ba
Vlada Srbije utvrdila prijedlog za raspuštanje parlamenta

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici prijedlog za raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Usvojeni prijedlog će predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predati premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

"Sa ciljem stvaranja uslova za izjašnjavanje građana o budućem pravcu državne politike i ostvarivanje što šire društvene podrške za ubrzane reforme i modernizaciju društva predlažemo da se Narodna skupština raspusti, održe novi izbori za narodne poslanike i saglasno volji naroda izabere nova Vlada", navedeno je u obrazloženju koje je potpisao premijer Ivica Dačić.

Ističući uspjehe vlade od jula 2012. do januara 2014. godine, kao što su otpočinjane pristupnih pregovora sa EU, dijalog sa Prištinom, unutrašnje reforme, borbe protiv kriminala i korupcije u prijedlogu za raspuštanje parlamenta se ističe da za dalje ostvarivanje reformi i ciljeva Vlada nalaže preduzimanje mjera, koje po ocjeni više parlamentarnih grupa, iziskuje najširu političku podršku građana Srbije.

Kako su prenijeli beogradski mediji usvajanjem ove odluke vlade stekli su se uslovi da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Održavanje izbora planirano je za 16. mart, kada treba da budu lokalni izbori u Beogradu.

Predsjednik Srbije bi trebalo da raspiše izbore najkasnije do sutra, 29. januara.

Nakon raspisivanja izbora vlada će do izbora novog sastava raditi u tehničkom mandatu do izbora nove.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji koji će se održati 16. marta će biti deseti parlamentarni izbori od uvođenja višestranaškog izbornog sistema u Srbiji.

Izborna kampanja će početi 4. februara. Parlament Srbije broji 250 mjesta, a nova vlada mora da se formira u roku od tri mjeseca od dattuma održvanja izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije