Vlada Srbije odobrila veće prisustvo aflatoksina

Radiosarajevo.ba
Vlada Srbije odobrila veće prisustvo aflatoksina


Vlada Srbije je odlučila da promijeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mlijeku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5. Time je Srbija postala jedina država, u grupi onih koje se nalaze u procesu pristupanja EU, u kojoj je dozvoljeno deset puta veće prisustvo aflatoksina u mlijeku, pišu E-novine.

Kako će se to odraziti na izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Srbije na tržište EU i CEFTA tek ostaje da se vidi, ali po svoj prilici, zbog najnovije odluke Vlade, njihova prodaja van Srbije bit će stopirana.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da nema štetnih posljedica po zdravlje. On je podsjetio da je ta količina aflatoksina bila dozvoljena do prije dvije godine.

''Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućit će izvoz mleka u dve trećine sveta'', kazao je Knežević na konferenciji za novinare, ne obraćajući pažnju na to da u te dvije trećine svijeta Srbija uopšte i ne izvozi mlijeko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije