Vlada povećala PDV na 20 posto

Radiosarajevo.ba
Vlada povećala PDV na 20 posto

Vlada Srbije u ponedjeljak je povisila stopu poreza na dodanu vrijednost sa sadašnjih 18 na 20 posto. Viši PDV počet će se obračunavati od oktobra, a predstavlja mjeru donesenu s ciljem smanjenja proračunskog deficita. Za to smanjenje i pokrivanje javnog duga Srbiji je ove godine potrebno rekordnih 4,4 milijarde eura.

Srbijanski ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić novinarima je rekao da je vlada u ponedjeljak usvojila 12 zakona, kojima je cilj uvođenje reda u javne finansije, kao i rebalans proračuna. Prema Dinkićevim riječima, svako odgađanje fiskalne konsolidacije Srbiju bi za godinu do dvije dovelo u situaciju sličnu Grčkoj.

Paket mjera omogućit će smanjenje proračunskog deficita sa 7,1 posto BDP-a na 6,7 posto do kraja ove godine.

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će parlament paket mjera usvojiti već sljedeće sedmice, čime će se, prema njegovim riječima, "zaustaviti krvarenje". Cilj vlade je da se u sljedećoj godini deficit smanji na četiri posto, što bi bio temelj za ekonomski razvoj zemlje.

Dačić smatra i da se Srbija mora zaduživati jer treba potaknuti proizvodnju i zato je potrebno razgovarati s MMF-om, čiji predstavnici ove sedmice stižu u Beograd, te s drugim svjetskim finansijskim institucijama, kao i s Rusijom i Kinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije