Vlada i policija odgovorni za sigurnost Pridea u Podgorici

Radiosarajevo.ba
Vlada i policija odgovorni za sigurnost Pridea u Podgorici

LGBT organizacija Queer Montenegro saopštila je da je odgovornost za osiguravanje pune sigurnosti sudionika Parade ponosa u Podgorici, zakazane za 20. oktobar, na Upravi policije i državnom vrhu Crne Gore, javlja Hina.

Queer Montenegro je organizator prve gay povorke u glavnom gradu Crne Gore.

"Tokom prethodna tri mjeseca imali smo razumijevanja i pokazali punu otvorenost u odnosu na sve sugestije i zahtjeve policije, te je stoga odgovornost za punu sigurnost sudionika Parade ponosa upravo na Upravi policije i državnom vrhu Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je istaknula da očekuje prisustvo visokih državnih dužnosnika na Povorci ponosa u Podgorici, koji će, kako se navodi, na taj način pokazati da su spremni i direktno boriti se za jednakost LGBT osoba u Crnoj Gori, prenosi Tanjug.

Crnogorska policija ranije je odobrila održavanje Parade ponosa zakazane za 20. oktobar u Podgorici i započela sigurnosne pripreme za taj događaj. Policija je formirala poseban operativni stožer, koji je zadužen da prva gay parada u Podgorici prođe sigurno.

U osiguranju Parade ponosa biće angažovani kompletni sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, posebne jedinice, svi interventni vodovi i drugi uniformisani policajci i inspektori u civilu.

Oni će biti raspoređeni na maršruti gay povorke, ali i u drugim dijelovima Podgorice, kako bi se spriječili neki drugi incidenti i napadi u znak bunta zbog održavanja parade.

Prva gay parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultiralo privođenjima i povredama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije