Vlada Hrvatske tvrdi da može smijeniti Antu Ramljaka, ako bude potrebno

Fena
Vlada Hrvatske tvrdi da može smijeniti Antu Ramljaka, ako bude potrebno

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je odbacila tvrdnje da ne može smijeniti ili opozvati izvanrednog povjerenika Agrokora Antu Ramljaka, ističući da to mogu učiniti Vlada ili Trgovački sud ako budu smatrali da izvanredni povjerenik ne radi svoj posao kvalitetno i profesionalno, na korist kompanije i njezinih vjerovnika.

Iz Vlade RH priopćeno je kako članak 15. Zakona o postupku izvanredne uprave predviđa da "Sud može opozvati izvanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba na prijedlog Vlade".

Hrvatska Vlada reagirala je na pisanje Jutarnjeg lista koji navodi kako ugovor o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi, tzv. roll-up kredit potpisan 8. juna ove godine između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita, sadrži niz odredbi koje tim kreditorima daju pune ovlasti u upravljanju procesom 'lex Agrokor'.

Tumačeći taj ugovor, Jutarnji navodi da hrvatska Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu 'lex Agrokor', jer će se to smatrati povredom ugovora o kreditiranju.

Ključni kreditori su investicijski fondovi Knighthead Capital Management i Monarch, Zagrebačka banka, Erste banka, ruska VTB banka i investicijske banke J.P. Morgan i Goldman Sachs i 20-ak zasad nepoznatih investicijskih fondova.

Bivši predsjednik Uprave Agrokora Ivica Todorić u četvrtak se, također, oglasio na svom blogu, ponovno optuživši premijera Andreja Plenkovića i ministricu gospodarstva Martinu Dalić da su "oteli privatnu imovinu i dale je u ruke zločinačkoj organizaciji".

"Nakaradni, kriminalan, pravno nevjerojatan Ugovor o roll up kreditu, koji je, ipak, zahvaljujući novinarskoj znatiželji, ugledao svjetlo dana, razotkriva upravo sve ono na što upozoravam već tjednima. Ugovor, kojim se ne priznaje pravna nadležnost hrvatskih sudova (što je potpuno nevjerojatno), već moguće sporove delegira u zemlje anglosaksonskog prava, a odobrila ga je ministrica Dalić i premijer Plenković u suradnji s Ramljakom, otkriva stvarnu spregu Vlade i strvinarskog Knightheada u sada već najotvorenijem kriminalu ogromnih razmjera", navodi Todorić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije