Vlada Crne Gore pozvala SPC na nastavak razgovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Radiosarajevo.ba
Vlada Crne Gore pozvala SPC na nastavak razgovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti
Foto: Vlada Crne Gore / Sa ranijeg sastanka

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori na nastavak razgovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, saopćila je Vlada Crne Gore. 

Kako se navodi, Tim za pregovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti spreman je za nastavak razgovora radi pronalaska prihvatljivog rješenja u odnosu na otvorena pitanja.

"Pozivam Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske pravoslavne crkve da već sutra, 20. jula 2020. godine, nastavimo započete pregovore na ekspertskom nivou", saopćio je predsjednik crnogorske vlade Duško Marković.

Podsjetimo, ovaj zakon izazvao je u Crnoj Gori oprečne reakcije u političkoj i javnoj sferi.

Oštro mu se protive iz Srpske pravoslavne crkve tvrdeći da njime država namjerava da otme crkvenu imovinu, dok u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) podržavaju donošenje novog zakona jer smatraju da su njihovi vjernici diskiminisani time što im se ne dozvoljava služenje u crkvama i hramovima koje su gradili njihovi preci i država Crna Gora.

Zbog ovog zakona u Crnoj Gori organizovani  su brojni protesti i litije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije