Vlada Crne Gore objasnila "kopanje kanala" na granici sa Srbijom

Radiosarajevo.ba
Vlada Crne Gore objasnila "kopanje kanala" na granici sa Srbijom
Foto: Pljevljanske novine / Kanal na granici

Vlada Crne Gore oglasila se povodom tvrdnji više srbijanskih medija da je proteklih dana "po nalogu policije" počelo "kopanje kanala" na granici Crne Gore sa Srbijom i to kako bi se navodno "spriječio dolazak vjernika iz Srbije na litije".

Istina je da se zaprečavanje tzv. divljih prelaza na državnoj granici Crne Gore i Republike Srbije izvodi u skladu sa predviđenom dinamikom koju su usaglasile dvije države.

"Crna Gora i Republika Srbija vodile su od 7. marta 2011. godine pregovore koji su rezultirali zaključenjem međudržavnog Sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja i više sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju između Crne Gore i Republike Srbije. Sporazumima, koji su potpisani, ratifikovani u obje države i koji su stupili na snagu popisana su i prelazna mjesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza kako bi stanovništvu nastanjenom u pograničnim opštinama Crne Gore – Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje, i Republike Srbije – Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar bilo olakšano kretanje i prelaženje zajedničke državne granice u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država", navode iz Vlade Crne Gore.

Dodaju da su dvije države usaglasile i dinamiku zaprečavanja puteva pogodnih za nezakonit prelazak državne granice. Radovi na zaprečavanju puteva pogodnih za nezakonit prelazak granice izvode se sa crnogorske strane u skladu sa zaključcima Mješovite komisije i u skladu sa ranije preduzetim pripremama. "Iz navedenog je jasno da nije riječ o aktivnostima koje su pokrenute ovih dana i koje su, kako je to zlonamjerno i u svrhu širenja lažnih vijesti objavilo više medija u Republici Srbiji cilj onemogućavanje vjernika da prelaze granicu. Svi granični prelazi između Crne Gore i Republike Srbije otvoreni su i na njima se saobraćaj odvija bez smetnji", poručuju iz Vlade Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije