Vjetar u leđa evropejstvu u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Vjetar u leđa evropejstvu u Hrvatskoj

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović smatra da će zatvaranje pregovora o prijemu njegove zemlje u EU dati dodatni vjetar u leđa evropejstvu u Hrvatskoj.

Josipović je nazvao istorijskom odluku Brisela prema kojoj će Hrvatska do kraja juna završiti pregovore, a tokom ove godine potpisati ugovor o pristupanju EU, ali i naglasio da vlasti u Zagrebu imaju još mnogo posla.

"Reforme moraju biti nastavljene. Uvijek ističem da je pred nama još puno posla, ne zbog EU, nego zbog nas samih", kaže Josipović.

Josipović je konstatovao da je zatvorena važna faza u istoriji Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

"Mislim da možemo jedni drugima čestitati na važnoj fazi u našoj istoriji", naveo je Josipović u Ljubljani, gdje je prisustvovao proslavi povodom 20 godina od samostalnosti Slovenije.

Lideri EU objavili su danas završetak pregovora sa Hrvatskom koja treba da postane punopravna članica EU 1. jula 2013. Oni su dali uslovno "zeleno svjetlo" Hrvatskoj za pridruženje EU nakon šest godina priprema ometanih sporim demokratskim reformama. Brisel navodi da bi ova bivša jugoslovenska republika trebalo da okonča pristupne pregovore iduće sedmice, ali evropski blok je upozorio Zagreb da mora da nastavi borbu sa rasprostranjenom pojavom korupcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije