Više hiljada građana protestovalo protiv EULEX-a

Radiosarajevo.ba
Više hiljada građana protestovalo protiv EULEX-a
/ Foto: Agencija Anadolija


Mirni protest više hiljada građana protiv EULEX-a i poslednjih hapšenja bivših komandanata i boraca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) održan je u ponedjeljak u Prištini, javila je agencija Anadolija.

Protest su organizovala Udruženja proizašla iz Oslobodilačke vojske Kosova, a podržala ih je studentska organizacija Univerziteta u Prištini.

Demonstranti su uzvikivali UCK i nosili albanske nacionalne zastave i parole na kojima je pisalo: 'Sloboda za oslobodioce!', 'Naša borba je sveta', 'EULEX, ko je počeo rat na Kosovu?', 'EULEX, ko je ubio 11 hiljada Albanaca' i druge. Sa protesta je poručeno da je Oslobodilačka vojska Kosova vodila čistu oslobodilačku borbu i da EULEX  ratne zločince treba da traži u sjevernom dijelu Kosova.

“Oslobodilačka vojska Kosova je vodila čistu borbu i zato nas je podržao ceo svet. Šta hoće EULEX posle 13 godina. Napolje EULEX”, poručio je Dibran Fyli iz Organizacionog odbora protesta.

Okupljenim građanima se obratio i Adem Demaqi, borac za prava Albanaca i višedecenijski politički zatvorenik.

“Da kažemo toj gospoidi da ratne zločince ne traži kod nas, jer je naša borba bila oslobodilačka. Mi smo se borili za slobodu. Zločinci su bili oni koji su hteli da eliminišu ceo jedna narod”, kazao je Demaqi. Dodao je da je od EULEX-a očekivano da otkrije ko je izvršio zločine nad Albancima, a ne da se komandanti OVK-a proglašavaju zločincima.

U ime Organizacionog odbora protesta, potpredsednik Organizacije proizašle iz rata Smajl Elezi je kazao da se borba za slobodu boraca OVK-a zloupotrebljava i da je "optužbe protiv boraca OVK-a spremila srpska kuhinja". Poslednja hapšenja ugrožavaju stabilnost cijele zemlje, kazao je Elezi.

Prošle sedmice EULEX policija je uhapšila pet bivših pripadnika OVK-a, a potom je sudsko vijeće odredilo 30 dana kućnog pritvora sedmorici pripadnika takozvane “Dreničke grupe”, koja se optužuje za ratne zločine. Za zadržavanja i maltetiranje civila u logoru u Likovcu, opština Srbica, tokom juna mjeseca 1998.godine, optuženi su Sylejman Selimi, ambasador Kosova u Albaniji i bivši šef glavnog štaba OVK-a, Sami Lushtaku, predsednik opštine Skenderaj, Jahir Demaku, Zeqir Demaku, Sahit Jashari, Avni Zabeli i Husni Thaci.

“Treba nam jedinstvo u naporima da Kosovo kao država učini najbolji korak nakon nezavisnosti, da donese odluku o izbacivanju EULEX-a, jer u suprotnom će biti teško držati pod kontrolom bes boraca, invalida i porodica palih boraca”, poručio je Elezi.

On je kazao da će i kosovski zvaničnici biti odgovorni ako situacija izmakne kontroli, jer dozvoljavaju postupke misje EU na Kosovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije