Vinjete ostaju kao način naplate putarine

Radiosarajevo.ba
Vinjete ostaju kao način naplate putarine

Slovenačka vlada je poništila konkurs za izbor novog sistema naplate putarina za putnička vozila koji je trebao zamijeniti sadašnje vinjete, objavili su u srijedu slovenački mediji pozivajući se na odluku vlade. 

Konkurs za projekat elektronskog sistema naplate putarine prema pređenim kilometrima, koji je sredinom prošle godine na inicijativu ranije vlade raspisala državna agencija za autoceste DARS, obustavljen je kao nerealističan. Rok za predaju ponuda za novi elektronski sistem naplate putarina trebao je isteći 20. ovog mjeseca. 

Slovenački ministar saobraćaja i infrastrukture Zvone Černač izjavio je da bi u sadašnjim ekonomskim i financijskim uslovima bilo neracionalno investirati u novi sistem naplate putarina zbog visokih kredita koje ima DARS, a mora ih servisirati prihodom od putarina, te da će se aktivnosti na uvođenju elektronskog sistema naplate putarine nastaviti kad usklađena rješenja budu donesena na nivou Evropske unije. 

Premda je oktobar 2012. još uvijek formalni rok za uvođenje tzv. EETS sistema naplate putarina u Evropi, trenutno nisu definisana odgovarajuća tehnička, pravna i komercijalna rješenja koja bi omogućavala ovakav jedinstven sistem na nivou cijele Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije