Šešelj ih razljutio / Nakon incidenta Skupštinu Srbije će "pokrivati" 111 kamera

06. 07. 2018. u 11:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Gotovo svaki ćošak Skupštine Srbije od septembra će biti pokriven videonadzorom, pišu Novosti.rs.

Prema informacijama lista, ispred i oko Skupštine bit će postavljeno 111 kamera, koje će snimati unutrašnjost zgrade, ali i sve što se dešava u okolini.

Poslije uvođenja videonadzora u parlamentu neće moći da se ponovi slučaj od prije nekoliko meseci, kada je predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao da je u ulaznom holu Skupštine gazio hrvatsku zastavu, zbog čega je delegacija te zemlje, s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem na čelu, prekinula zvaničnu posjetu zakonodavnom domu.

Diplomatski odnosi su se tada uskomešali, a zbog nepostojanja kamera, ostalo je samo da se vjeruje Šešelju na riječ, pa nikada nismo saznali, podsjeća list, da li je lider SRS zaista "skakao" po šahovnici ili je samo želio iznervirati komšije, prenosi Blic.rs.

Skupština Srbije raspisala je javni konkurs za uvođenje sistema videonadzora, a traži najboljeg ponuđača koji će da ugradi 76 unutrašnjih kamera. Također, vani će biti postavljene još 23 kamere, koje će pokrivati fasadu.

Šest kamera će snimti ulaz i prilaze kojima se automobilima može doći skoro do vrata. Dvije pokretne i dvije fiksne kamere namijenjene su da "uhvate" panoramske snimke okoline, navodi list.

Bit će postavljene i dvije antivandalske kamere s posebnom zaštitom koje se teško uništavaju i snimat će dio ispred Skupštine. Prema planu, tokom jula će biti izabran pobednik konkursa koji se bira prema principu najniže ponuđene cijene.

Tokom augusta će trajati radovi, a poslije postavljanja sistema bit će sprovedena i obuka zaposlenih u parlamentu kako da koriste videonadzor, koji će raditi bez prestanka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA