Vice Vukojević: Jevreji su upravljali Jasenovcem

Radiosarajevo.ba
Vice Vukojević: Jevreji su upravljali Jasenovcem

Logorom Jasenovac upravljali su Jevreji, država je samo dala stražu, a postoji i ugovor između vlade NDH i Jevrejske općine Zagreb o finansiranju uprave toga logora, kazao je Vice Vukojević, bivši sudija Ustavnoga suda Hrvatske

Vukojević je govorio u utorak na konferenciji za novinare Počasnoga bleiburškog voda u Zagrebu, baš na dan obilježavanja holokausta nad evropskim Jevrejima.

Iako su predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović i velečasni Ante Kutleša iz Hrvatske biskupske konferencije cijelo vrijeme naglašavali da svaka žrtva, bez obzira na nacionalnu, vjersku i ideološku pripadnost, ima pravo na pijetet, Vukojević je bio odriješit: 'Žrtve Macelja i Golog otoka ne idu skupa."

"Goli otok bio je logor za preodgajanje članova partije i tamo su jedni druge tukli kako bi iskazali svoju ideološku pravovjernost," rekao je Vukojević, kojeg je jedan Bošnjakinja optužila za silovanje u Mostaru 1993 za koje nikad nije bio procesuiran.

Ivo Goldstein, predsjednik Jevrejske jerske zajednice Bet Israel, rekao je za Slobodnu Dalmaciju da je laž da su Jevreji ugovorili bilo kakav način upravljanja Jasenovcem i da su u toj upravi imali bilo kakvu ulogu.

"Jevrejska općina u Zagrebu nastojala je pomoći svojim članovima koji su bili zatočeni u Jasenovcu, ali u konačnici to gotovo nikome nije pomoglo. O tome govore brojni radovi, od kojih sam neke i sam napisao," tvrdi Goldstein.

Na konferenciji za novinare Šeparović je dodatno naglasio da je cilj nedavna posjeta hrvatskih udruga Spomen-području Jasenovac izricanje pune istine kako je ovaj logor nastavio s radom i nakon travnja 1945. sve do 1947., a po nekim istraživačima čak do 1951. godine.

"Jasenovac je bio ustaški logor, ali je potom nekoliko godina funkcionirao kao logor Titove države. Dokazi koje su istraživači 80-ih godina dostavili Javnoj ustanovi Jasenovac, završili su u SUBNOR-u i treba ući u trag toj dokumentaciji," kazao je Šeparović.

Tajnik Bleiburškog voda Bože Vukušić dodao je da će se zbog nestanka tih dokaza podnijeti kaznene prijave Državnom odvjetništvu RH.

Šeparović je najavio veliki znanstveno-stručni skup o dva lica Jasenovca - onome od 1941.-1945. te nakon aprila 1945. godine, na koji će organizatori pozvati i Josipa Boljkovca, Milku Planinc i Stipu Mesića 'da i Predsjednik čuje jesu li to bili samo sporedni ekscesi ili planirani masovni zločini'.

Protiv Vice Vukojevića se u BiH vodila istraga zbog sumnje da je u logoru Vojno (Mostar) 1993. silovao 22-godišnju Bošnjakinju.

Predsjednica Udruge žrtava logora Vojno Sanja Čorić izjavila je kako se nada da će doći do suđenja Vukojeviću u Hrvatskoj nakon što mu istekne mandat sudije Ustavnog suda, ali se to nije dogodilo. Vukojević je izjavio kako mu je priču o silovanju namjestila Udba.

tportal/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije