Vesna Pusić o značaju stabilne BiH

Radiosarajevo.ba
Vesna Pusić o značaju stabilne BiH


Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić govorila je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), održanom u Beogradu, gdje je istakla značaj stabilne i funkcionalne BiH kao najvažniji preduslov zajedničke stabilnosti zemalja jugoistočne Evrope.

„Zemlje jugoistočne Europe moraju preuzeti odgovornost za to područje i odgovornost za sebe“, kazala je Pusić, te nastavila:

„Prvi korak i dokaz naše namjere da se ponašamo kao odgovorni kreatori naših sudbina je bolja bilateralna saradnja. Sva otvorena pitanja koja postoje među našim zemljama trebaju biti rješena bilateralno. Kao što je dokazano, najbolji rezultati se mogu očekivati kada dvije zemlje postignu sporazum bez vanjskih inicijativa i pritisaka“.

Pusić se uoči sastanka susrela sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, s kojim je razgovarala o otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije, ali i o srbijanskoj kandidaturi za članstvo u EU.

"Naše mišljenje, stav je Hrvatske, ja sam to rekla i ovdje, da bi trebalo učiniti sve napore da Srbija dobije kandidatski status u martu. Naravno, Hrvatska ne odlučuje i nema pravo glasa u tjelima EU, ali ima pravo rasprave. Kako će zemlje EU odlučiti, vidjet ćemo", izjavila je Pusić.

Bilo bi, kako je rekla ministrica, idealno kad bi Srbija ispunila najvažnije kriterije za kandidatski status i postala kandidat. Ona je ustvrdila i kako je razgovarano o neriješenim problemima koje je, ako je ikako moguće, bolje rješavati bilateralno, te ukazala da takvo rješavanje otvorenih pitanja predstavlja jednu vrstu "znaka političkog sazrijevanja naših država". Ministrica je podvukla kako smatra da, ako se pokaže da su Hrvatska i Srbija u stanju kao dvije susjedne zemlje rješavati probleme koje još imaju, onda sigurno postoji i mogućnost da se na dnevni red stavi i tema uzajamnih tužbi za genocid.

"Ako nismo u stanju rješavati ni ova otvorena pitanja, onda teško da možemo rješiti nešto veće od toga", zaključila je Pusić.

Pusić se na rubu SEECP skupa sastala sa šefovima diplomacija susjednih zemalja, zaključno sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, javila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije