Vesna Pusić: Hrvatska čeka izvještaj UN-ovih inspektora

Radiosarajevo.ba
Vesna Pusić: Hrvatska čeka izvještaj UN-ovih inspektora

Hrvatska čeka izvješće inspektora UN-a o napadu kemijskim oružjem u Siriji, koje mora prethoditi eventualnoj vojnoj akciji u toj zemlji, izjavila je u subotu u Varaždinu potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić.

''Stajalište je Hrvatske da akcija kojoj je cilj sprečavanje daljnjeg krvoprolića ima svoj smisao, ali samo do tog dijela i da se u slučaju vojne akcije prethodno mora obaviti procedura, odnosno da se mora sačekati izvješće inspektora UN-a'', rekla je Pusić odgovarajući na novinarski upit o ponašanju Hrvatske u slučaju napada SAD-a i saveznika na režim u Damasku kojega sumnjiče da je izvršio kemijski napad.

Američki presdjednik Barack Obama u subotu je odustao od blisko prijetećeg vojnog udara protiv Sirije kako bi zatražio odobrenje Kongresa što će vjerojatno odgoditi eventualnu američku akciju najmanje deset dana jer se Kongres neće okupiti prije 9. septembra.

Pusić je rekla kako je hrvatska vlada očekivala rješenje problema u Siriji diplomatskim putem i akcijama, a što će uslijediti nakon svega da je teško predvidjeti.

Po njenim riječima Hrvatska je u kontaktu sa svojim saveznicima i isključila je svaku mogućnost da NATO bude dio bilo kakve akcije u Siriji.

Potpuna procjena dokaza koje su prikupili UN-ovi inspektori koji istražuju prošlosedmični navodni napad hemijskim oružjem u Siriji mogla bi potrajati do tri sedmice, javila je Fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije