Veliko nevrijeme u Sloveniji: Klizište zatrpalo kuće, pao i snijeg

0
Radiosarajevo.ba
Veliko nevrijeme u Sloveniji: Klizište zatrpalo kuće, pao i snijeg
Foto: Meteoinfo Slovenija / Snijeg u Sloveniji

Uslijed obilnih kiša klizište je zatrpala kuće na području slovenačkog grada Tolmin, gdje zatvoreno i nekoliko puteva, u opštini Kočevje poplavljeno je više od 30 objekata, a more se izlilo u Izoli i Piranu.

Gradonačelnik Tomlina Alen Červ rekao je da postoji realna opasnost od klizišta na dosta lokacija i da će situacija morati da se prati do kraja sedmice.

"Nadamo se najboljem, ali smo spremni za sve situacije", rekao je Červ.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Vatrogasci, radnici putnih i općinskih službi i pripadnici civilne zaštite su imali 83 intervencije na ispumpavanju vode iz objekata, postavljanju vreća za nasipe, pokrivanju krovova, uklanjanju oborenog drveća i zaštiti od klizišta.

U Informativnom centru Uprave za zaštitu i spasavanje Slovenije navode da su imali intervencije na područjima regionalnih centara Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec i Trbovlje.

Cesto Tolmin - Most na Soči je zasul zemeljski plaz. Cesta je zaprta za ves promet. Video: Gregor Božič

Posted by Meteoinfo Slovenija on Tuesday, October 31, 2023

Rijeka Drava, koja je na granici sa Austrijom dostigla oko 1.100 metara kubnih u sekundi, izlivaće se duž cijelog toka, ali se očekuje da će sutra ujutro dotok vode početi da opada.

Rijeka Kolpa u gornjem toku opada, u srednjem dijelu plavi, ali je usporen rast vodostaja, dok će u donjem toku nastaviti da raste do sutra uveče.

Velika plima i obilnije kiše izazvale su izlivanje more u Izoli i Piranu, gdje su oborinske vode poplavile nekoliko puteva, dok je nabujala rijeka Badaševica ugrozila naselje u Šalarima.

Informativni centar Uprave Slovenije za zaštitu i spasavanje saopštio je da je u opštini Kopar, tokom obilnih padavina noću, oborinska voda poplavila nekoliko stanova.

Kolpa je v zgornjem toku prestopila bregove in poplavila izpostavljene ceste in objekte. Posnetek nam je iz Bosljive...

Posted by Meteoinfo Slovenija on Tuesday, October 31, 2023

U međuvremenu je pao i snijeg, zabijelio je najviši putni prevoj Vršič. Snijeg je pao na nadmorskoj visini od oko 1.400 metara, javlja Meteoinfo Slovenija.

Olujni vjetar koji je u utorak zahvatio dijelove Hrvatskog zagorja oštetio je krovove tridesetak kuća većinom na području Gornje Stubice i okolnih naselja, te na području općine Marija Bistrica i u manjoj mjeri u gradu Donja Stubica.

Kako se saznaje u Centru 112 Krapinsko-zagorske županije, olujni vjetar oštetio je krovove 30-ak kuća dok je kod sedam njih krovište u potpunosti bilo raskriveno. Upravo te kuće prve su sanirane kako kiša, koja je padala tokom dana, ne bi napravila veće štete na kućama, prenosi Hina.

Naš najvišje ležeči cestni prelaz je pobelil sneg. ☃️ Meja sneženja se je spustila do nadmorske višine okoli 1400 metrov. ❄️ Foto: DF / Meteoinfo Slovenija

Posted by Meteoinfo Slovenija on Tuesday, October 31, 2023

Pripadnici lokalnih DVD-ova još uvijek su na terenu, a sve kuće odnosno krovišta privremeno su sanirana. U naletu olujnog vjetra prema zasada dostupnim informacijama nije bilo ozlijeđenih osoba.

Vjetar, odnosno padanje stabala i granja na električne vodove uzrokovalo je privremeni prekid u opskrbi električnom energijom na tom području, no, do večernjih sati svi kvarovi su uklonjeni.

Koliku štetu je uzrokovao olujni vjetar znat će se u narednim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije