Vanredni izbori u Podgorici i Kotoru: Najniža izlaznost u proteklih deset godina

0
FENA
Vanredni izbori u Podgorici i Kotoru: Najniža izlaznost u proteklih deset godina
Foto: EPA-EFE / Izbori, Crna Gora

U Podgorici i Kotoru, održani su izbori za lokalne vlasti. U Podgorici je glasalo 56,3 posto upisanih birača, a u Kotoru 54,6 posto. Preliminarni rezultati se očekuju iza 22 sata.

Izbori su protekli mirno, uz manja kršenja procedure i više uglavnom tehničkih nepravilnosti priopćila je nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT) koja je izbore pratila s 227 promatrača.

Izlaznost je bila najmanja u posljednjih deset godina – tako je 2014. u Podgorici izašlo preko 70 posto upisanih, a na posljednjim izborima 2022. preko 68 posto, javlja Radio Slobodna Europa.

Kardiolog Izeta Kurbašić: "Stres na drugom ili trećem mjestu uzročnika kardiovaskularnih bolesti"

Kardiolog Izeta Kurbašić: "Stres na drugom ili trećem mjestu uzročnika kardiovaskularnih bolesti"

Izborni dan protekao je bez sigurnosnih problema, priopćila je Uprava policije.

Izborni dan su obilježile optužbe vlasti i opozicije povodom tvrdnji Demokratske partije socijalista (DPS) da preko 2000 osoba osim u Podgorici ima biračko pravo u susjednim državama.

U Crnoj Gori lokalni izbori: Preliminarni rezultati se očekuju u nedjelju navečer

U Crnoj Gori lokalni izbori: Preliminarni rezultati se očekuju u nedjelju navečer

DPS je policiji i Osnovnom državnom tužiteljstvu dostavila spisak od 2300 osoba koje su u biračkom popisu Crne Gore, a za koje sumnjaju da imaju glasačko pravo u još dvije države - Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Tužiteljstvo je formiralo predmet, a DPS je najavio da će protiv svih birača s dvostrukim pravom glasa podnijeti kaznene prijave.

Predstavnici vladajuće većine optužili su DPS da krši izbornu tišinu pokušavajući da umanji broj birača.

Oglasio se i ministar policije Danilo Šaranović priopćenjem u kojem se ne navodi imaju li osobe s popisa mogućnost glasovanja u više država. On je naveo da je MUP samo utvrdio da je 1.905 osoba s popisa upisano ranije, u mandatu Vlada DPS.

Ta stranka je do augusta 2020. bila na vlasti.

Izborni turizam je za svaku osudu, ali još uvijek ne znamo bitne detalje o navodima DPS-a, kazali su u CDT . Kako je rekla direktorica Milica Kovačević, ne zna imaju li ti ljudi zakonito dvojno državljanstvo.

"Ali, ono što znamo je da nemaju zakonito prebivalište na dva mjesta, jer se ne može prebivati na dva mjesta istovremeno", rekla je Kovačević.

Pravo glasa u glavnom gradu, u kojem živi gotovo trećina stanovnika Crne Gore ima 145.724 birača koji su mogli glasovati za jednu od 13 izbornih lista.

U Podgorici se bira 58 odbornika lokalnog parlamenta, koji zatim biraju gradonačelnika.

U Kotoru, gradu pod zaštitom UNESCO, u Bokokotorskom zaljevu, pravo glasa ima 18.498 birača za čije se glasove nadmetalo 12 stranaka i koalicija. Birana su 33 odbornika lokalnog parlamenta.

Ko je u izbornoj trci za podgorički parlament

Koalicija Pokreta Evropa sad i Demokrata, potom koalicija "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" (Pokret za Podgoricu, pokret URA i Pokret za promjene).

Koaliciju "Za Budućnost Podgorice" čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Ujedinjena, Slobodna i Prava Crna Gora.

U trci za odbornička mjesta su i Demokratska partija socijalista, Stranka evropskog progresa - Duško Marković, Evropski savez (Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija).

Zatim, Pokret Preokret- Srđan Perić, Pokret Naprijed, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Crnogorska evropska partija, Pokret podstanara Podgorice i Bošnjačka stranka.

Kako je došlo do izvanrednih izbora u Podgorici

Posljednji su održani 2022. kada je vlast u glavnom gradu, poslije 24 godine, izgubila DPS. Tada su vlast osvojili Pokret Evropa sad (PES), proruski Demokratski front, Demokrate i Pokret URA.

No, politički sukobi novih vlasti doveli su do izvanrednih izbora. Tome je presudno doprinijela podjela u najvećoj stranci, PES-u premijera Milojka Spajića i predsjednika Jakova Milatovića.

Njihov politički sukob rezultirao je odlaskom Milatovića i dijela dužnosnika iz stranke u prvoj polovini ove godine. Uz pomoć opozicije, Milatovićeva struja je skratila mandat podgoričkom parlamentu, što je dovelo do današnjih izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije