Vanredna sjednica zagrebačke skupštine zbog 'Varšavske'

Radiosarajevo.ba
Vanredna sjednica zagrebačke skupštine zbog 'Varšavske'

Nakon višednevnih protesta i hapšenja preko stotinu demonstranata, „slučaj Varšavska“ našao se danas na dnevnom redu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

I gradonačelnik Milan Bandić, pred čijim su uredom jučer građani protestirali, došao je na sjednicu, kao i načelnik zagrebačke policije Tomislav Buterin, kako bi dao odgovore na pitanja vezana za hapšenja demonstranata koji su pružali pasivni otpor,

Nije došla pozvana ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić. Iz Ministarstva su poručili da neće doći jer su provjerili zakonitost izrade i donošenja prostornih planova.

Izgradnja parkinga i podzemnih garaža u centru Zagreba, u jednoj od rijetkih „zelenih“ ulica, potakla je građane Zagreba okupljene oko Zelene akcije na višemjesečne proteste i kampanje, a ponajviše su kivni na Grad Zagreb i SDP, koji tamo ima vlast.

„Ne damo Varšavsku“ i „Bandića na referendum“ parole su kojima su aktivisti dočekali gradonačelnika Bandića i učesnike izvanredne skupštinske sjednice ispred ulaza u Vijećnicu tražeći raspisivanje referenduma za gradonačelnikovu smjenu.

Većina gradskih zastupnika došla je na sjednicu, a među njima su i zastupnici iz redova HDZ-a. Oni su bili najavili da neće doći jer odbacuju odgovornost za početak gradnje u Varšavskoj budući da su, kažu, i u vrijeme odlučivanja o tome bili u opozicionim redovima, kao što su i danas, prenosi HTV.

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem najavio je da će zastupnici raspravljati o svim događajima koji su prethodili gradnji u Varšavskoj te o tome donijeti zaključke.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije