Vanredna situacija u 42 grada i opštine u Srbiji: Pod vodom ceste, kuće, imanja...

0
Radiosarajevo.ba
Vanredna situacija u 42 grada i opštine u Srbiji: Pod vodom ceste, kuće, imanja...
Foto: Printscreen / Instagram / Poplave u Srbiji

Obilne padavine koje su zadesile Srbiju dovele su do izlijevanja rijeka i potoka. Zbog bujičnih nanosa i poplava vanredna situacija proglašena je u 42 grada i opštine.

Rijeka je odnijela most u Adranima kod Kraljeva pa je saobraćaj na Ibarskoj magistrali prema Čačku u prekidu.

Lijeva obala Zapadne Morave kod Trstenika, sela Mijajlovac, Milutovac, Selište, Velika Drenova su pogođena bujicama.

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Mijajlovačka i Riljačka rijeka su se izlile, ali i brojne druge rječice u ovom kraju.

Prema riječima meteorologa Ivana Ristića, bh. komšiluk čeka veoma teška noć.

Meteorolog je najavio da se obilne padavine mogu očekivati južnije od Beograda i to u pravcu auto-puta Beograd-Niš. Kao najkritičniji dio u kome se očekuju najobilnije padavine koje mogu izazvati poplave u Srbiji, Ristić izdvaja Braničevski okrug, centralnu, istočnu i južnu Srbiju.

"Nemam dobre vijesti za petak 16. juni, u popodnevnim satima se očekuje intenziviranje padavina južnije od Beograda, u Centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji. Očekujemo da možda čak i 100 litara kiše padne u naredna 24 sata. To je velika količina, popodne i u toku naredne noći baš taj dio gdje je put Beograd-Niš i Braničevski okrug su u najvećoj opasnosti", kaže Ristić i dodaje:

"Padavine se sele južnije od Beograda i u toku noći baš taj deo će biti kritičan, iako je tu već bilo kritično tokom četvrtka 15. juna, tako da se ponovo te padavine vraćaju dole. Treba upozoriti građane da se zaštite koliko mogu. Najviše padavina može se očekivati u toku podneva i tokom noći", kaže meteorolog.

Potrešeni mještani sela u okolini Kraljeva, nakon neprospavane noći još uvijek ne mogu da vjeruju da ih je nakon četiri godine ponovo snašla ista situacija. Pod vodom su kuće, dvorišta, imanja i voćnjaci, a sa svakom novom kišom strahuju za svoje živote, pišu srbijanski mediji.

Rada Plavšić iz sela Drakčići sa porodicom je provela besanu noć: "Uletjela sam u sobu i mužu rekla - ustaj poplavismo! Za nekoliko minuta voda je bila preko metar!"

RHMZ je saopštio u petak 16. juna, da su narednih dana na slivovima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare, Tamnave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Resave, Majura, Belice, Crnice, Lepenice i Jasenice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća izlivanja manjih bujičnih vodotokova.

Na Velikoj Moravi, kod Ćuprije i Bagrdana, vodostaji će u narednih 24 sata dostići granice redovne odbrane od poplava. Na Južnoj Moravi kod Mojsinja, Mlavi kod Velikog Sela, Peku kod Kusića, Crnom Timoku kod Gamzigrada i Jasenici kod Smederevske Palanke vodostaji će se naredna 24-36 sati kretati oko i nešto iznad granica vanredne odbrane od poplava, dodaje RHMZ.

Prema prognozi RHMZ u petak 16. juna, i subotu 17. juna, prijepodne se intenzivne padavine očekuju u južnom Banatu, centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, od 20 do 40 milimetara za 12 sati, a sutra na području Braničevskog okruga lokalno i više. Meteorolozi za sutra poslije podne očekuju slablјenje, a krajem dana u većini krajeva i prestanak padavina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije