Užas u Srbiji: Porodilji ne daju njenu mrtvu bebu

Radiosarajevo.ba
Užas u Srbiji: Porodilji ne daju njenu mrtvu bebu
Foto: Prnjavor.info / Ilustracija

Porodilište u Petrovcu na Mlavi, u Srbiji, našlo se pod lupom policije i tužilaštva poslije prijave koju su podnijeli posljednjeg dana stare godine David Nedeljković iz sela Ranovac i Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama".

Tu je Davidova supruga Džesika Floranović (23) rodila, po riječima ljekara, mrtvu bebu, čije posmrtne ostatke ne žele da im daju.

"Doveo sam suprugu u bolnicu 26. decembra zbog bolova, da se porodi. Bila je u četrdesetoj nedjelji trudnoće. Uradili su joj ultrazvuk i CTG, sve je bilo u redu. Uveče me je pozvala i rekla da beba nema otkucaje srca. Odjurio sam u bolnicu. Dežurno osoblje je ponavljalo da pitam šta se desilo ljekara koji ju je primio, a koji je odavno otišao kući", kaže David Nedejlković, prenose srbijanski mediji.

Džesiki su rađena ukupno tri CTG-a. Na prva dva vidi se da je beba živa, a razmak između njih je neuobičajeno dugačak - 15 sati. U međuvremenu Džesika potpisuje saglasnost za carski rez, jer beba leži poprečno. Treći CTG pokazuje da nema tonova.

"Džesika nam je rekla da joj je ljekar probušio vodenjak tek 28. decembra, a da je plodova voda bila bistra, a ne zelena kao kod mrtvog ploda", kaže Radiša Pavlović, predsjednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" i član Vladine Komisije za nestale bebe.

Slučaj su odmah prijavili policiji, jer bolnica ne želi da da bebu roditeljima, uz obrazloženje da nije živorođena, pa se zato tretira kao fetus, koji će biti uništen kao medicinski otpad.

Na Džesikinoj otpusnoj listi navodi se da je imala visokorizičnu trudnoću. Po riječima Pavlovića, ginekolog koji joj je vodio trudnoću ovu demantuje i spreman je da svjedoči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije