Užas u rajskoj uvali u Hrvatskoj: Hotel izlijevao fekalije u more gdje se gosti brčkaju

3
Radiosarajevo.ba
Užas u rajskoj uvali u Hrvatskoj: Hotel izlijevao fekalije u more gdje se gosti brčkaju
Foto: Morski.hr / Poznati hotel izlijevao fekalije u more

U predivnoj uvali Osibova na otoku Braču, ljudi se kupaju misleći kako je uvala gotovo netaknuta.

Naoko čisto more zapravo vara. Obližnji hotel cijelo ovo vrijeme ispušta opasne spojeve u more putem kanalizacije. Sve je kulminiralo kožnim oboljenjima djece, te nalogom kompanije Vodovod Brač da sve zaustave, pod prijetnjom kazni i zatvaranja priključka vode, piše Morski.hr.

"Hotelski kompleks Gava koji je u stranom vlasništvu ispusta kanalizaciju u uvalu. Doslovno se gosti hotela ujutro kupaju u svojim fekalijama koje se noću ispuštaju. Inspekcija je izišla na teren i koliko sam upoznat izrekla je kaznu. Šaljem vam snimku ilegalnih ispusta", kazao je čitatelj za Morski.hr.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Pa nastavlja:

"Pišem vam ovo u nadi da ćete, ako ništa, bar pročitati, jer sam stvarno uvidjela da već 15 dana nitko ne želi napisati ni slova o ovome! Osibova - predivna uvala nadomak Milne, proživljava ekocid koji traje koliko mi znamo ovo ljeto a vjerovatno i duže. Razlika je jedino sada što imamo dokaze i priča je time strašnija."

"U posjedu smo snimki direktnog ispuštanja fekalija u more od strane navedenog resorta te dokumenta koje to potvrđuju", kaže i čitateljica Morskog koja je spomenutom portalu poslala i video.

No mještani su nas, piše portal Morski.hr, upozorili da to, nažalost, nije sve.

"Djeca koja su se kupala u neposrednoj blizini su se zarazila slatkim krastama, a roditelji žele da ova cijela priča napokon dođe u javnost. Zamislite samo da platite luksuzno ljetovanje i da vam taj isti resort ispušta fekalije u more gdje se većinom kupaju djeca, zar je stvarno ovo turizam kakav želimo i kojem težimo?", pita se čitateljica Morskog.

Majka dvojice maloljetnih sinova koji su se kupali u moru ispod ovog resorta potvrdila je za portal da su obojica zaražena ovom kožnom bolešću, a stariji sin na ruci pokazao je i posljedice ove zaraze.

"Ja sam se šokirala da je ovakvo što moguće", kazuje majka dvojice dječaka i opisuje što se dogodilo:

"Djeca su se dolje kupala. Kako Gava ima taj aquapark, djeca dolje vole doći i kupati se. Oba sina su dobila te krastice, međutim starijem, 15-godišnjaku to je dosta intenzivnije. Bili smo kod liječnika i čim smo mu rekli da su se kupali i gdje su se kupali, odmah je rekao "to se tamo pokupilo".

"To je impetigo, odnosno "slatke kraste". Liječnik je rekao da to može biti opasno, pogotovo kod manje djece i može čak doći do zatajenja bubrega, no hvala Bogu da se mojoj djeci nije zakompliciralo", kazala je portalu vidno uzrujana majka.

Dramatična scena na hrvatskom otoku: Osjetio ujed koji ga je doveo na rub smrti, pomoć bila daleko

Dramatična scena na hrvatskom otoku: Osjetio ujed koji ga je doveo na rub smrti, pomoć bila daleko

"Djeca su se kupala u maloj vali, za koju smo mislili da je oaza prirode. Trebalo bi biti čisto more. Da se tako nešto događa, to mi je danas nezamislivo! Dovodi se u pitanje zdravlje djece i ljude slabijeg imuniteta, pa male bebe mogu završiti kobno s takvim bolestima", zaključila je majka.

Porodice koje su u susjedstvu resorta već se godinama žale na nesnosan smrad koji se širi navečer iz resorta. Odgovorni iz resorta odgovarali su da se bilje u resortu zalijeva tehičkom vodom iz biojame i da se zato može pojaviti smrad, ali da se sve obavlja po propisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije