Užas: Silovao pokćerku, a kazna mu upola manja od minimalne jer je u ratu bio - specijalac!

5
Radiosarajevo.ba
Užas: Silovao pokćerku, a kazna mu upola manja od minimalne jer je u ratu bio - specijalac!
Foto: Unsplash / Ilustracija

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je na dvije i po godine zatvora osudio 54-godišnjaka iz okolice Zagreba nakon što je utvrđeno da je na štetu svoje punoljetne pokćerke počinio teško kazneno djelo protiv spolne slobode, odnosno da je upotrebom sile s drugom osobom, bez njezina pristanka, izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, a djelo je počinjeno prema bliskoj osobi.

Iako je za to kazneno djelo propisana zatvorska kazna od minimalno pet do 15 godina zatvora, sud je išao ispod minimuma, i to zbog "naročito olakotnih okolnosti", piše Slobodna Dalmacija.

Muškarac je osuđen jer je u drugoj polovini marta 2022. u prijepodnevnim satima na adresi u prostorijama svoje porodične kuće, u kojoj je u zajedničkom kućanstvu stanovao s vanbračnom suprugom i s njezinom kćeri, ušao u sobu u kojoj se nalazila njegova pokćerka. 

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Podcast S Armom: Alma Ferović Fazlić o melodiji života, muzičkom teatru i umjetničkoj transformaciji

Kako stoji u izreci presude, protiv njezine volje, a u namjeri da s njom ostvari spolni odnos ili izjednačenu spolnu radnju, najprije ju je dirao po grudima, nakon čega joj je skinuo tajice i gaćice koje je imala na sebi. Ona mu je cijelo vrijeme govorila da se makne od nje, odgurivala ga rukom, pri čemu je i vrištala...

Dobio kaznu manju od minimalne

Žrtva je prijavila kazneno djelo gotovo mjesec dana nakon što je ono počinjeno, a to, stav je suda, upućuje na to da je bila u strahu i da nije imala snage niti je znala što treba napraviti, kako je i sama svjedočila. U vrijeme počinjenja kaznenog djela imala je 20 godina.

"Kao olakotno je cijenjeno da je optuženik sudionik Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije time da je u Domovinskom ratu sudjelovao od 1991. do 1995., nositelj je Spomenice Domovinskog rata i medalje Oluja. Sve navedene okolnosti dovedene u međusobnu vezu i u svojoj ukupnosti predstavljaju naročito olakotnu okolnost", navodi sud.

"Imajući na umu da je optuženik u dobi od 54 godine i da nije imao drugih kažnjivih ponašanja, ovo kazneno djelo predstavlja životni eksces. Kaznu zatvora u trajanju dvije godine i šest mjeseci sud smatra primjerenom", stoji u presudi koju potpisuje sudac Dražen Kevrić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije