Ustavni sud Hrvatske: Djeca su 'vlasništvo' države, a ne roditelja

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud Hrvatske: Djeca su 'vlasništvo' države, a ne roditelja

Roditelji moraju vakcinisati svoju djecu, odlučio je Ustavni sud Republike Hrvatske u srijedu. Raspravu o ocjeni ustavnosti obaveznog vakcinisanja Ustavni je sud pokrenuo temeljem prijedloga bračnog para Gašprotić iz Gračišća i udruge Život ili cijepljenje iz Zagreba. 

Nakon što je prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio bračni par Gašprotić iz Gračišća i udruga "Život ili cijepljenja" iz Zagreba, Ustavni sud zatražio je mišljenje Ministarstva zdravlja koje aktivnu imunizaciju ističe kao najdjelotvorniju mjeru u sprječavanju zaraznih bolesti.

Suci Ustavnog suda zaključili su da samostalno odlučivanje hoće li vakcinisati svoju djecu nije ustavno pravo roditelja. U rješenju Ustavnog suda stoji da je pravo djece na zdravlje važnije od prava roditelja na izbor, piše Index.hr.

Roditelji nemaju pravo na izbor

Ministarstvo zdravlja Ustavnom sudu dostavilo je mišljenje u kojem stoji da je vakcinisanje medicinsko pitanje, a ne pitanje slobode savjesti ili uvjerenja. Takvo su tumačenje suci prihvatili. Liječnička struka, naime, smatra da je vakcinacija najsigurnija i najdjelotvornija mjera u sprečavanju infektivnih bolesti. 

Naime, u posljednje vrijeme, zbog brojnih prijava roditelja o štetnim posljedicama vakcina, roditelji Hrvatske odlučili su da žele pravo na odlučivanje kada je u pitanju zdravlje djece, no država je rekla NE, vi nemate to pravo, piše Dnevno.hr.

Pravo na tu odluku ima samo i isključivo zakon Republike Hrvatske, dakle ne čovjek i ljudsko biće koje će preuzeti odgovornost ukoliko dođe do katastrofalnih posljedica prisilnog vakcinisanja i samim time pogodovanja farmaceutskim lobijima, nego zakon i država koja u stvarnosti ne postoji.

Ustavni sud poručio je: "Pravo djeteta na zdravlje, više je od prava roditelja na (pogrešan) izbor". U prevodu, Ustavni sud smatra da država ima pravo više nego roditelji učiniti izbor za svoje dijete, što bi značilo isto tako, da dijete ne pripada roditeljima nego isključivo državi, navodi Dnevno.hr.

Bračni par Gašprotić i udruga "Život ili cijepljenje" u svom zahtjevu naveli su da vakcinacija može imati negativne utjecaje na zdravlje. Također tvrde da se djeca koju roditelji nisu vakcinisali diskriminiraju, odnosno da im se ne dopušta ulazak u vrtić. 

'Vakcinacija treba biti neobavezna'

"Mi ne propitujemo štetnost ili korisnost vakcina već pravnu opravdanost zakidanja nečije slobode", ističu iz Građanske inicijative koja traži da u Hrvatskoj vakcinacija bude neobavezna "kao i u većini razvijenih evropskih zemalja".

"Odluka je nama i svim građanima na štetu. U svim konvencijama jasno stoji da građani - roditelji imaju pravo izbora i da viši interesi ne postoje. U jednom dijelu je Ustavni sud Konvenciju o pravima djeteta tumačio potpuno suprotno tumačenjima razvijenih svjetskih i evropskih zemalja, a takvo njegovo tumačenje je kasnije osnova za kažnjavanje roditelja u Hrvatskoj", tvrdi Građanska inicijativa, navodi Slobodnadalmacija.hr

Sud je, prihvativši mišljenje Ministarstva zdravlja, potvrdio da su nuspojave vakcinacije moguće, ali i istaknuo da se iste javljaju vrlo rijetko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije