Uspješno završena policijska operacija sedam zemalja

Radiosarajevo.ba
Uspješno završena policijska operacija sedam zemalja

U zajedničkoj operaciji policija sedam zemalja pod nazivom "Nišava 2014" zaplijenjena je veća količina deviza i takozvani "skinner" uređaj, koji se koristi za krađu podataka s platnih kartica na bankomatima, izjavio je danas u Dimitrovgradu načelnik Uprave granične policije Srbije, Nenad Banović.

U toj operaciji policija Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, koja je na pograničnom području između Srbije i Bugarske trajala sedam dana i završena je danas, zaplijenjeno je 47.000 dolara i 13.000 eura, spriječen je pokušaj ilegalnog prelaska granice i zaplijenjena je manja količina droge, dodao je Banović, javlja Fena.

U akciji je sudjelovalo ukupno 15 policajaca i ona je provedena u okviru programa saradnje policija zemalja Zapadnog Balkana u organizaciji Demokratskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF), s ciljem poboljšanja saradnje i povjerenja između policija ovih zemalja, suzbijanja ilegalnih prelazaka granica i drugih oblika prekograničnog kriminala.

Po riječima Banovića, pravni osnov za ovakav vid suradnje policija sedam zemalja nalazi u Konvenciji o policijskoj saradnji zemalja Jugoistočne Europe.

Banović je precizirao da je 5. aprila mobilna patrola na dijelu granice s Bugarskom, blizu granične linije, spriječila pokušaj ilegalnog prelaska državne granice od strane dva sirijska državljanina, koji su iz Bugarske ilegalno ušli u Srbiju kako bi nastavili dalje ka Mađarskoj.

U sastavu mobilne ekipe bio je i policajac iz Bosne i Hercegovine.

Istoga dana, na izlazu iz Srbije, na graničnom prijelazu Gradina, u automobilu Audi A1 pojavio se austrijski državljanin za koga se provjerom ispostavilo da za njim traga Interpol, odnosno da je na snazi plava tjeralica Interpola.

Pregledom vozila, kome je prisustvovao i predstavnik policije Albanije, u gepeku je pronađeno 47.000 dolara i 13.000 eura, kao i uredaj za skidanje podataka s platnih kartica - skiner, s procesorom, otisnutim kolom i dvije mini videokamere, kao i druga oprema za računala, kazao je između ostalog Banović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije