Uskoro počinje istraga o trgovini organima

Radiosarajevo.ba
Uskoro počinje istraga o trgovini organima

Euleks će od septembra početi sa istragom navoda Dika Martija izvjestioca Vijeća Evrope, u izvještaju o trgovini ljudskim organima koji je usvojila Skupština EU. Ovo je najavio šef Unmika Farid Zarid, prenosi austrijska novinska agencija APA. On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku rekao da je specijalna radna grupa za istragu već formirana i da treba da započne sa svojim istragama u septembru, prenosi Blic.rs.

APA podsjeća da je više stotina zatvorenika, prema saznanjima ranije glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle Del Ponte, izmedju 1998. i 2000.  od strane pripadnika OVK bilo „nehumano tretirano“ i da su nakon zlostavljanja nestali bez traga.

Takođe, agencija ukazuje da je, prema izveštaju Martija, šef  vlade na Kosovu  Hašim Tači umiješan u kiminalne djelatnosti, prenosi Blic.
 
Prema izvještaju, zatvorenicima su u logorima koje je držala OVK na Kosovu i sjeveru Albanije oduzimani organi koji su potom prodavani na crnom tržištu. 

Američki diplomata i tužilac Džon Klint Vilijamson imenovan je u ponedeljak za glavnog tužioca za specijalni istražni tim Euleksa koji će istražiti navode iz pomenutog izvještaja, kojeg je Dik Marti podnio u decembru 2010. 

Vilijamson će imati obavezu da rasvetli, nestanak ljudi, trgovinu ljudskim organima, korupciju i spovezanost između organizovanog kriminala i političkih krugova.

Vezano: Priština prihvata istragu Euleksa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije