USKOK podigao optužnicu protiv HDZ-a

Radiosarajevo.ba
USKOK podigao optužnicu protiv HDZ-a

Hrvatski USKOK je u petak podigao optužnicu za Fimi-mediju protiv Hrvatske demokratske zajednice, te protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida.

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi media, Ani-Lon i Onida zbog kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju", navodi se u saopštenu na službenoj stranici USKOK-a.

Navedeni bi mogli postati optuženici koje se tereti da su oštetili državni proračun za više od 68 miliona kuna, što će potvrditi tek optužno vijeće koje odlučuje je li USKOK-ova optužnica utemeljena, piše tportal.

Ovim je HDZ službeno postao prva optužena politička stranka u Hrvatskoj. Kako se HDZ odmah nakon izgubljenih izbora rastao s advokatom Vladimirom Gredeljem, već im danas treba novi branilac, te je Gredelj poručio da će još nakratko ostati odvjetnik HDZ-u.

Sanadera se, kao što se već izvještavalo, tereti da je u zajedničko djelovanje povezao stranačke dužnosnike Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branku Pavošević, te članicu stranke Nevenku Jurak, kako bi preko Fimi-medije izvukli novac iz državnih preduzeća i institucija.

Krajnji cilj Sanaderove grupe, smatra USKOK, bio je "financiranje Hrvatske demokratske zajednice, stjecanje koristi za sebe, druge osobe i Hrvatsku demokratsku zajednicu ", prenosi Novi list. Nevenka Jurak uključila je još Anitu Lončar Papeš i njenu tvrtku Ani-Lon, te Bojana Dimića i njegovo preduzeće Onida.

U crnom fondu HDZ-a, kojim je po Sanaderovim nalozima raspolagala Branka Pavošević, bilo je najmanje 15.335.800 kuna neevidentiranih gotovinskih sredstava. Iz tog fonda HDZ je, "mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka", plaćao najrazličitije stranačke troškove i obavljao isplate fizičkim i pravnim osobama, Kako je utvrdio USKOK, određene znatne isplate iz crnog fonda HDZ-a su, po Sanaderovom nalogu, provodili osobno Mladen Barišić i Ratko Maček.

Sanader i HDZ, smatra USKOK, pribavili su imovinsku korist od najmanje 46,6 miliona kuna, od čega je Sanaderu pripalo 15 miliona, a HDZ-u ostatak od 31,6 miliona. Nevenki Jurak pripalo je 2,5 miliona, Bojanu Dimiću 1,8 miliona, Fimi-mediji 11,8 miliona, a preduzeću Ani-Lon 5,8 miliona, piše Novi list.

Ako USKOK-ovu optužnicu potvrdi i optužno vijeće Županijskog suda, suđenje u aferi Fimi media moglo bi početi već za oko mjesec dana. Uz afere Spice, Hypo i INA-MOL, Offside i druge, Županijski sud očito će imati problem sa slobodnim sudnicama koje mogu primiti 19 optuženika, njihove advokate i iznimno zainteresiranu javnost.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije