Uskok optužio policajce zbog prodaje informacija

Radiosarajevo.ba
Uskok optužio policajce zbog prodaje informacija

Uskok je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv petnaest osoba, među njima i nekoliko policajaca i službenika PN USKOK-a, koje tereti za kupoprodaju podataka o tajnim policijskim istragama.

Optužnicom su po neslužbenim podacima obuhvaćeni policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić koji su navodno prodavali podatke te Vlado Rajić, kum Vinka Žuljevća Klice i poduzetnici Igor Mlinar i Rudolf Krpina. 

Uskok optužnicom tereti petnaestčlanu skupinu za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na ta kaznena djela. 

Rajića i Mlinara sumnjiče da su od 2010. do 2012. s ciljem dobivanja podataka i dokumentacije o kriminalističkim istraživanjima, provođenju dokaznih radnji i planiranim uhićenjima u zajedničko djelovanje povezali zagrebačkog policajca Vjekoslava Drnića, službenika PNUSKOK-a Marka Svalinu i Rudolfa Krpinu. 

Drnić i Krpina su potom u više navrata od Svaline tražili da im, uz odgovarajuću nagradu, dostavlja podatke o osobama protiv kojih se vode kriminalističke istrage, te transkripte razgovora i sudske naloge. 

Pripadnici skupine dogovorili su također da im podatke, koje nisu mogli nabaviti preko Svaline, nabavljaju ostali osumnjičeni policajci, a sve kako bi otežali provođenja kriminalističkih istraživanja. 

Tražene podatke tako su u zamjenu za novčanu nagradu nabavljali i od četvoro zagrebačkih policajaca iz službe gospodarskog kriminaliteta te dvoje policijskih službenika PNUSKOK-a i Službe gospodarskog kriminaliteta Ravnateljstva policije, koji su i osobno provodili kriminalistička istraživanja. 

Ti podaci su na zahtjev dostavljani četvorici ostalih osumnjičenih, koji su također obuhvaćeni optužnicom, izvijestio je Uskok na svojim internetskim stranicama, navodeći samo inicijale i dob osumnjičenih. 

Po ranijem pisanju medija podaci koje su policajci prodavali odnosili su se na b zbog čega su najosjetljivije istrage te su bile ugrožene neke akcije protiv nositelja organiziranog kriminala. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije