Urednici 'Balkanista' policija usred noći upala u stan

Radiosarajevo.ba
Urednici 'Balkanista' policija usred noći upala u stan

U stan strane državljanke Lily Lynch u Beogradu, u noći između nedjelje i ponedjeljka, upala je policija i počela da je ispituje dok je još bila u krevetu. Lynch je urednica i jedna od osnivačica portala Balkanist, a policija joj je u stan upala bez najave i kucanja, prenose srbijanski mediji.

Kako je u tekstu na svom portalu objasnila, policija je u stan ušetala bez dozvole i usred noći, dok su ona i njen vjerenik Srećko Šekeljić, urednik istog portala, spavali.

"Malo poslije ponoći probudila sam se i ugledala policajce u mojoj spavaćoj sobi! Jedan stariji policajac tvrdio je da su ušli zato što su vrata mog stana bila širom otvorena", napisala je šokirana Lynch.

Dok je još bila u krevetu, tražili su joj, tvrdi ona, pasoš i druga dokumenta. Nakon što se obukla, prešli su u dnevnu sobu u kojoj je policija nastavila da je ispituje.

"Uporno su me zapitkivali zašto sam u Srbiji. Takođe su htjeli da znaju koliko sam dugo u ovdje i kada sam došla prvi put. A znali su i detalje o mom ličnom životu. Na primjer, pitali su me da li je moj vjerenik Srećko Šekeljić takođe novinar", objašnjava ona.

Nakon nekoliko minuta ispitivanja, jedan od policajaca joj je ponovo zatražio dokumenta, a kad mu je rekla da mora da ih pronađe među papirologijom, on joj je dobacio "nije bitno".

"Dok su odlazili, rekao mi je samo da zaključavam vrata", kaže Lynch.

Urednica Balkanista je danas kontaktirala MUP Srbije u namjeri da sazna šta stoji iza posjete policajaca, ali, kako tvrdi, od njih još nije dobila odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije