UN bira šefa Skupštine: Jeremić ili Čekuolis

Radiosarajevo.ba
UN bira šefa Skupštine: Jeremić ili Čekuolis


Članice UN-a u petak biraju novog predsjednika Generalne skupštine između šefa diplomatije Srbije i litvanskog ambasadora. Glasanje je tajno, a pobjednik će biti kandidat koji osvoji prostu većinu glasova.

Predsjedavanje Generalnom skupštinom UN-a u ovom mandatu će trajati od septembra 2012. do septembra 2013.

Zemlje članice Ujedinjenih naroda (UN) odlučuju u New Yorku u petak poslijepodne (po tamošnjem vremenu) o novom predsjedniku Generalne skupštine, između šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića i litvanskog ambasadora u u ovoj organizaciji Dalijusa Čekuolisa, objavila je Al Jazeera.

Odluka da se ovog puta glasa o dva kandidata koji dolaze iz iste grupacije zemalja je neuobičajena, pošto se obično u samoj grupi izabere kandidat koga Generalna skupština potvrdi aklamacijom. Ista situacija dogodila se i 1991, između Saudijske Arabije i Jemena, kada je pobijedio kandidat Saudijske Arabije.

BiH: Dva protiv, jedan za

Jeremić je nedavno izjavio da je, poslije izbora u Srbiji, veoma teško predvidjeti kakvu će podršku Srbija imati za kandidaturu za predsjednika Generalne skupštine UN-a, ali da on i dalje vjeruje da je to moguće.  

U posljednjih pet godina Generalnom skupštinom UN-a su predsjedavali predstavnici Makedonije, Nikaragve, Libije, Švicarske i Katara.

Rusija podržava Jeremića, a Sjedinjene Američke Države i Njemačka podržavaju Čekoulisa

Što se tiče regiona, u Bosni i Hercegovini, dva člana našeg Predsjedništva – predsjedavajući Bakir Izetbegović i Željko Komšić su rekli da ne žele podržati Jeremića, dok ga podržava Nebojša Radmanović. Hrvatska će podržati Litvaniju, kojoj je svoj glas obećala prije osam godina. Crna Gora podržava Jeremića, dok Slovenija i Makedonija još nisu saopćile svoj stav.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a predlaže teme o kojima će Skupština raspravljati, ali odluke Skupštine nisu obavezujuće, za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti, podsjeća Al Jazeera.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije