Umro knez Aleksandar Karađorđević

Fena
Umro knez Aleksandar Karađorđević
Knez Aleksandar Karađorđević (92) umro je rano jutros u Parizu, priopćeno je iz njegovog beogradskog ureda.

Knez Aleksandar, sin kneza namjesnika Pavla i kneginje Olge Karađorđević, rođen je 13. kolovoza 1924. godine u Velikoj Britaniji. Čukununuk Vožda Karađorđa, potomak je i ruske carske loze Romanova, kneževske loze Demidova, kao i grčkih i danskih kraljeva i kneževa, javlja Tanjug. 

Prema obiteljskom pravilniku Kraljevskog Doma od 1930., nosio je titulu knez od Jugoslavije. Sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu kao pilot dobrovoljac RAF-a i imao 1000 sati borbenog leta. Nakon Drugog svjetskog rata nastanio se u Parizu. Iz prvog braka s kneginjom Marijom Pijom od Savoje ima sinove Dimitrija, Mihajla, Sergeja i Jelenu. Iz drugog braka s kneginjom Barbarom od Lihtenštajna ima sina Dušana. Njegova pisma, priopćenja i razgovori sabrani su u četiri knjige.

Bio je potpredsjednik Upravnog odbora Zapadnoeuropske eparhije SPC-a, obnovitelj Viteškog reda Zmaja i pokrovitelj Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

Knez Aleksandar Karađorđević bit će sahranjen u obiteljskoj grobnici na Oplencu, navodi se u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije