Ukupna šteta zbog poplava u Srbiji iznosi 1,5 milijardi eura

Radiosarajevo.ba
Ukupna šteta zbog poplava u Srbiji iznosi 1,5 milijardi eura

Prema Izvještaju Vlade Srbije, koji je predstavio direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, ukupna šteta i gubici nakon poplava na teritoriji 24 općine u Srbiji, koje su bile ugrožene poplavama u maju iznosi milijardu i 532 miliona eura, javlja Anadolu Agency.

Šteta, tj. fizički uništena materijalna dobra, na području ovih općina iznosi 870 miliona eura, dok gubici, odnosno ono što je izgubljeno u obimu proizvodnje u periodu poplava iznosi 662 miliona eura, naveo je Blagojević na konferenciji za štampu, održanoj u Vladi Srbije, na kojoj je predstavio Izvještaj o šteti, gubicima i potrebama poplavljenih područja.

Blagojević je istaknuo da se podaci ovog izvještaja odnose na ispitane 24 općine, a da se procjenjuje da je ukupna šteta na cijeloj teritoriji Republike Srbije veća od ove za 10 do 15 posto, kao i da su potrebe manje od štete jer će se tokom saniranja obnavljati samo neophodno, a iznose milijardu i 345 miliona eura.

Tokom poplava, prema Izvještaju, najviše su ugroženi sektori rudarstva i energetike, zatim stanovanja, poljoprivrede i trgovine. Najveću štetu je pretrpio sektor stanovanja, a najveće gubitke sektori rudarstva i energetike.

"Poplave i klizišta su izazvali potpuno uništenje više od 400 stambenih jedinica, dok je oko 17 hiljada stanova i pojedinačnih stambenih jedinica pretrpelo delimična oštećenja", rekao je Blagojević i naglasio da će projekt obnove biti razvojni, a ne sanirajući projekt.

"Ono što će obnovu nakon poplava učiniti razvojnim projektom jeste to što nečemo graditi srušene kuće na istim mestima gde su bile, već na nekim drugim lokacijama, koje su sigurnije za život i neće biti ugrožene od poplava opet", naveo je Blagojević i dodao da se prva useljenja mogu očekivati polovinom augusta.

Kada je u pitanju sektor obrazovanja, Blagojević je naveo da je 35 predškolskih, školskih i srednjoškolskih ustanova pretrpio djelimična oštećenja na objektima, namještaju, opremi i nastavnim sredstvima te da je "potrebno spremiti sve do početka nove školske godine".

Kao ogroman problem, Blagojević je naveo štetu na objektima sistema za odbranu od poplava.

"Poplave su izazvale pucanje postojećih objekata za zaštitu od poplava, a čitavi dijelovi odbrambenih nasipa i bedema su uništeni ili delimično oštećeni", rekao je i dodao da će se na sanaciji sistema za zaštitu morati sarađivati sa svim zemljama u regionu kako bi svaku učinili sigurnijom.

Kada je u pitanju donatorska konferencija, koja će se održati 16. jula u Briselu, Blagojević je kazao da ima svaki razlog da vjeruje kako će dobro proći u Briselu, gdje će svi donatori reći koliko mogu pomoći. 

"Kažem dobro, ali ne i sjajno jer niko nam neće dati milijardu i 370 miliona eura i to moramo imati u vidu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije