Ukrajinski ambasador: Rusija koristi Srbiju da uništi Europu i BiH

Radiosarajevo.ba
Ukrajinski ambasador: Rusija koristi Srbiju da uništi Europu i BiH
Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovych upozorio je da ruska propaganda i njene obavještajne službe privlače sve više stranih plaćenika da ratuju u Ukrajini.

U intervjju za BIRN Aleksandrovych je napomenuo da Ukrajina raspolaže sa informacija da oko 300 Srba ratuje na istoku ove zemlje i da su bili insipirirani ruskom propagandom.

“Možda su neki od ovih plaćenika došli u Ukrajinu jer im je mozak ispran lažnim pričama na Sputnik TV-u ili na Russia Today-u”, izjavio je Aleksandrovych.

Podvukao je da Rusija koristi različite poteze na Balkanu.

“Rusija trenira srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince. Koristila je srpske ekstremiste da izvrše državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpske separatiste u Bosni i Hercegovini, da otcijepe entitet RS i tako unište BiH”, upozorio je Aleksandrovych.

Osim ovih činjenica, naveo je da je Rusija koristila srpski faktor da destabilizira Makedoniju, i da je imala aktivnu ulogu da kosovske Srbe okrenu protiv kosovskih Albanaca.

“Rusija prodaje svoje avione Srbiji kako bi stvorila napetosti sa Hrvatskom”, ocjenjuje ukrajinski ambasador.

Prema njegovim riječima, ovo su samo neki od razloga zašto su zapadni zvaničnici upozorili Srbiju o mogućim rizicima zbog njenog savezništva sa Rusijom.

Prema pisanju srbijanske državne novinske agencije TANJUG, osam zemalja Europske unije potpisalo je pismo tražeći da se zaustavi ruska propaganda, posebno na Zapadnom Balkanu.

Dan kasnije, ministrica vanjskih poslova EU Federica Mogherini kazala je da će EU odgovoriti na pismo.

Ukrajinski ambasador u Srbiji napominje da Rusija koristi Srbiju za stvaranje haosa i pokušava podmetnutni novi rat na Balkanu.

“Putina ne zanima Srbija. On Srbiju koristi kao jedan od instrumenata da uništi Europu. Jel to stvarno želi srpski narod? Vi dozvoljavate da Rusija koristi vas da uništi Europu, gdje vi idete da studirate i radite. To nema nikakvog smisla. Zbog tog razloga zapadni zvaničnici su upozorili Srbiju ‘da ne može sjediti na dvije stolice’”, poručio je Aleksandrovych.

Tokom posjete Srbiji 24. oktobra 2017. godine, visoki zvaničnik američkog State departmenta Hoyt Brian Yee rekao je “da Srbija ne može beskonačno sjediti na dvije stolice u isto vrijeme”, aludirajući na namjere Srbije da pristupi Europskoj uniji a da zadrži bliske veze s Rusijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije