! / Ukoliko planirate ljetovanje u Hrvatskoj: Objavljena velika vremenska prognoza

01. 06. 2021. u 12:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ljetovanje u Hrvatskoj je za mnoge bh. građane tradicionalna opcija za vrijeme godišnjih odmora.

Hrvatski hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za naredne mjesece tokom ljetnog perioda.

Kako navode, u većem dijelu zemlje predviđa se vrijeme toplije od višegodišnjeg prosjeka.

Hrvatska - undefined

FOTO: Pixabay: Hrvatska

U julu i augustu je moguće veće pozitivno odstupanje temperature od uobičajenih vrijednosti, dok je vjerovatnoća pozitivnog odstupanja u junu manja.

Kako se navodi u saopćenju, ne može se isključiti ni pojava toplinskih valova, ali se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati. 

Hrvatska - undefined

FOTO: Pixabay: Hrvatska

Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog zraka, odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.

"Predviđa se ukupna sezonska količina kiše uglavnom manja ili najviše oko prosječne, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Ipak, u lipnju postoji signal za mjesečnu količinu oborine bližu klimatološkom srednjaku.
Zbog većinom pljuskovitog karaktera oborine, prilično je izvjesno da će ona biti neravnomjerno raspoređena. S druge strane, iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene moguće su i kraće kišne epizode ili grmljavinski pljuskovi karakteristični za ljeto", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)