Uklonjen dio bodljikave žice

Radiosarajevo.ba
Uklonjen dio bodljikave žice

Američki i portugalski vojnici iz sastava KFOR-a uklonili su noćas dio bodljikave žice postavljene na alternativnom putnom pravcu u selu Izvore, u opštini Zvečan, na krajnjem sjeveru Kosova, javio je dopisnik Srne.

Uklonjene su i barikade postavljene na raskrsnici u selu Banjska koje su tamošnji mještani postavili juče ujutru kao odgovor na zatvaranje alternativnog puta preko sela Izvore koji povezuje opštinu Zvečan sa Novim Pazarom.

Komanda KFOR-a potvrdila je noćas da je uklonjen dio bodljikave žice i da se nesmetano odvija putnički saobraćaj, dok je prevoz robe kamionima nosivosti veće od 3,5 tone i dalje zabranjen.

Tenzije na sjeveru Kosova su velike, posebno nakon jučerašnje izjave ministra Srbije za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića koji je potvrdio da dogovorom iz Brisela o carinskom pečatu nije riješeno ko će naplaćivati carinu i na koji način, odnosno da li će se sredstva ubirati u budžet Srbije ili Kosova.

Srbi sa sjevera Kosova očekuju da vlasti iz Beograda održe obećanje da neće dozvoliti da na carinskim prelazima budu Albanci, kosovski carinici, kao i da se carinski prihodi neće slivati u budžet Kosova.

Ministar trgovine Kosova Mimoza Husari izjavila je da će kosovski carinici narednih dana biti raspoređeni na svim carinskim punktovima i da će tako biti primijenjene mjere reciprociteta na uvoz i izvoz robe u Srbiju.

To je potvrdila i šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri koja je najavila da će najkasnije za desetak dana kosovska carina preuzeti kontrolu na graničnim prelazima Kosova prema Srbiji.

Američki i marokanski vojnici iz sastava KFOR-a blokirali su u subotu jedan od alternativnih putnih pravaca koji povezuje sjever Kosova sa Novim Pazarom, u selu Izvore u opštini Zvečan, nakon čega su Srbi postavili barikade na tom pravcu, a kasnije i u mjestu Rudare, gdje je naknadno saobraćaj normalizovan.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine, koje su predvodili Borko Stefanović i Edita Tahiri, postigli su 2. septembra u Briselu dogovor da će biti prihvaćeni pečati pod nazivom "carina Kosovo", bez riječi "republika" i bez državnih simbola. Kao rezultat dogovora, uzajamni trgovinski embargo trebalo bi da bude ukinut u narednih sedam do deset dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije