Ukinuta odluka koja je sprečavala izručenje braće Mamić, sudac ponovo na potezu

0
Radiosarajevo.ba
Ukinuta odluka koja je sprečavala izručenje braće Mamić, sudac ponovo na potezu
FOTO: EPA / Zdravko i Zoran Mamić

Borba za izručenjem braće Mamić još nije gotova. Naime, Županijski sud u Zagrebu ukinuo je odluku suda istrage koji je protiv Zdravka i Zorana Mamića u odsutnosti odbio odrediti istražni zatvor.

Kao što je poznato, određivanje tog istražnog zatvora protiv braće nužan je preduvjet za raspisivanje nove tjeralice te za traženjem izručenja u skladu s odredbama sporazuma između Hrvatske i BiH koji je stupio na snagu 2014. godine.

Sudac istrage u odnosu na braću Mamić morat će donijeti novu odluku. Ovog puta, bolje obrazloženu, piše Jutarnji.hr.

U odnosu na ostale okrivljenike vansudsko vijeće je potvrdilo odluku suca istrage, što znači da sudac Darko Krušlin ostaje na slobodi, dok iza rešetaka ostaju njegov kolega Zvonko Vekić, te osječki biznismen Drago Tadić.

Treći osumnjičeni sudac Ante Kvesić, kojem je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, a vezan je uz njegovu sudačku funkciju, nije se ni žalio s obzirom na to da u trenutku kada rješenje o istražnom zatvoru postane pravomoćno, a što se upravo dogodilo, protiv njega se pokreće stegovni postupak te se on udaljava sa sudačke funkcije.

Stoga više nema razloga za istražni zatvor pa će biti pušten. Podsjetimo, sudac istrage prije desetak dana nije prihvatio prijedlog Uskoka da se braći Mamić, koji su u Bosni i Hercegovini, odredi istražni zatvor jer su osumnjičeni za davanje mita u aferi oko osječkih sudaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije