Uhapšenom imamu na Kosovu određen kućni pritvor

Radiosarajevo.ba
Uhapšenom imamu na Kosovu određen kućni pritvor

Sudija EULEX-a odredio je 30 dana kućnog pritvora imamu El-Kuddus džamije u Gnjilanu Zekirji Qazimu i Liridonu Kabashiju iz Polace, kod Skenderaja, piše dopisnik Anadolu Agency.

Murat Demolli, advokat imama Qazima izjavio je za AA da je mjeru kućnog pritvora izrekao EULEX-ov sudija, te da je to blaža mjera od one koju je tražio tužilac. Tužilac je od sudije tražio mjeru pritvora.

Qazim i Kabashi se sumnjiče za regrutaciju, organizaciju i učešće u terorističkim grupama, podsticanje vjerske, etničke i rasne mržnje i podjela. Advokat odbrane je istakao da se istraga na ovom slučaju nastavlja.

Njih dvojicu je Kosovska policija uhapsila u četvrtak. Portparol Kosovske policije Baki Kelani je tada izjavio da je hapšenje imama Zekirje Qazima i Liridona Kabashija povezano sa hapšenjem četiri osobe u junu ove godine u Kačaniku i odnosi se na ista krivična djela protiv ustavnog poretka i nacionalne bezbjednosti. Kelani je istakao da je imam uhapšen na šumskom terenu, jer nije bio u svojoj kući, dok je Kabashi uhapšen u svom domu u Palacu.

U međuvremenu, Osnovni sud u Prištini odredio je 30 dana pritvora za 40 osoba uhapšenih u ponedjeljak, koji se sumnjiče da su učestovali u ratu u Siriji i Iraku na strani terorističkih organizacija ISIS i Al-Nusra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije