Uhapšeno osam Hrvata u Zambiji: Planirali su usvojiti djecu

0
Radiosarajevo.ba
Uhapšeno osam Hrvata u Zambiji: Planirali su usvojiti djecu
Foto: Pixabay.com / Hapšenje/Ilustracija (Fotografija ne opisuje događaj naveden u tekstu)

Zambijska policija uhapsila je 7. decembra četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su Hrvati planirali usvojiti djecu iz Konga.

Osam Hrvata već 16 dana borave u pritvoru, potvrđeno u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Uhapšeni su 44-godišnji D. M. i njegova 45-godišnja supruga N.M., gitarist Hladnog piva Z.S. i njegova supruga A. I. M., zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar L. P. sa suprugom, te poznati aktivist za ljudska prava N. K. i njegova supruga.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Ko je napadač iz Pariza: Iz zatvora je pušten prije desetak dana, i ranije je napadao

Ko je napadač iz Pariza: Iz zatvora je pušten prije desetak dana, i ranije je napadao

Prijatelji uhapšenog gitariste neslužbeno je izjavio kako su on i supruga planirali posvojiti dijete iz Afrike, te su prije nekoliko sedmica otišli po njega. Vijest da su uhapšeni ih je šokirala.

Zambijski mediji prenose izjavu policijskog zapovjednika pokrajine Copperbelt, Peacewella Mweembu koji je rekao da su imigracijski službenici u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe uhapsili četiri para hrvatskog porijekla nakon dojave koju su dobili, te da dokumenti o posvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsificirani. Zato u saradnji s kolegama iz Konga provjeravaju autentičnost dokumentacije o usvajanju.

Jedno dijete staro je godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine.

Nakon 11 godina bježanja: Uhapšen Srbijanac sa 16 identiteta

Nakon 11 godina bježanja: Uhapšen Srbijanac sa 16 identiteta

Policija je dobila dojavu da je 6. decembra troje bijelaca s četvero djece kongoanskog porijekla rezerviralo sobe u jednom pansionu u Kansenshiju u Ndoli. Imigracijski službenici uz pomoć policije pratili su osumnjičene.

Dan poslije, 7. decembra u 12 sati imigracijski službenici u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe presreli su i uhapsili četiri para hrvatskog porijekla, zajedno s djecom.

Osumnjičenici su odvojeno pritvoreni u policijskim postajama Chifubu, Kansenshi, Central i Masala, dok su djeca predana ustanovama za socijalnu skrb, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije