Uhapšeno 11 osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima

Radiosarajevo.ba
Uhapšeno 11 osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima

Kosovska Direkcija za borbu protiv trgovine ljudima otkrila je organizovanu kriminalnu grupu koja se bavi trgovinom ljudima, uhapsila 11 pripadnika te grupe i identifikovala 22 žrtve, saopćeno je u utorak iz Policije Kosova.

"Jedinice iz regiona Prizrena i Prištine su tokom akcije „prsten“, uz podršku pripadnika Specijalne jedinice, ostvarili nalog Okružnog suda u Peći tokom koje su izvršili pretres 11 lokacija, pet noćnih barova i kancelarije regionalnog centra za zapošljavanje u Đakovici", navodi se u saopćenju. 

Istraga o ovom slučaju je započeta prije godinu dana i izvršena je po nalogu i nadgledanjem Specijalnog tužilaštva Kosova.

Uhapšeni su osumnjičeni za izvršenje krivičnih djela organizovanog kriminala, trgovine ljudima, pranje novca, falsifikovanje dokumenata i nezakonito držanje oružja.

Tokom istrage su osigurani dokazi - izjave 22 žrtve, sve državljanke Moldavije, koje su držane pod kontrolom sa ciljem prostitucije.

Među uhapšenima je i jedan službenik regionalne kancelarije za zapošljavanje u Đakovici, koja djeluje u okviru Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Tokom pretresa pronađena je municija i oružje, četiri laptopa, četiri kompjutera, 12 telefona, 11.540 eura, 213 američkih dolara i razna dokumenta.

Svim uhapšenima je, po nalogu tužioca, određena mjera policijskog zadržavanja od 48 sati, nakon čega će biti nastavljena dalja procedura, navodi se u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije