Uhapšeni Zdravko Mamić i još pet osoba

Radiosarajevo.ba
Uhapšeni Zdravko Mamić i još pet osoba

Rano jutros uhapšen je izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i još pet osoba, javljaju hrvatski mediji. 

Prema prvim neslužbenim informacijama uz Mamića je uhapšen i njegov sin. USKOK i u ovom slučaju tereti izvršnog predsjednika Hrvatskog fudbalskog saveza Damira Vrbanovića koji je s Mamićem bio uhapšen i u junu ove godine, javila je Fena.

Mamić je od ranije pod USKOK-ovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 miliona kuna (oko 16 miliona eura), a proračun za barem 12,2 miliona kuna (oko 1,6 miliona eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, prema tvrdnjama USKOK-a, nezakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milion kuna.

Braća Mamić privedena su početkom ljeta kada je USKOK potvrdio da protiv Zdravka i Zorana Mamića provodi "hitne dokazne radnje" zbog sumnje na primanje i davanje mita, utaju poreza i drugih davanja te zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju u kojima je osim čelnika Dinama sudjelovala i službena osoba Porezne uprave.

Pušteni su iz istražnog zatvora nakon što su položili jamstvo i obećali da neće ometati kazneni postupak.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije