Uhapšeni bivši čelnici 'Hrvatskih autocesta'

Radiosarajevo.ba
Uhapšeni bivši čelnici 'Hrvatskih autocesta'
Sa jedne od press-konferencija čelništva HAC-a (Foto: index.hr)

Nakon istraga i afera u javnim preduzećima Hrvatske željeznice i Hrvatska elektroprivreda susjednu zemlju ne prestaju potresati vijesti o kriminalu u glavnim javnim kompanijama.

Bivši predsjednik i članovi Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) uhapšeni su u četvrtak rano po nalogu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, potvrdio je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, javlja Hina.

Preskupo bojanje tunela


Uhapšeno je pet osoba, no Borovec nije želio otkriti njihov identitet niti razloge hapšenja, odnosno zašto ih se sumnjiči. Ni u Državnom odvjetništvu RH nisu željeli ništa reći.

Mediji su, pak, objavili da su uhapšeni prije pet dana smijenjeni predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Mario Lovrinčević, direktor sektora građenja HAC-a Goran Legac i glavni inženjer na tunelima Željko Kandžija, te jedan od braće Žužul, vlasnik splitske kompanije Skladgradnja.

Nagađa se da ih se sumnjiči da su u poslu bojanja tunela Mala Kapela i Sveti Rok oštetili državni budžet za 25 miliona kuna jer je kompaniji Skladgradnja za taj posao isplaćen šest puta veći iznos od tržišne cijene koju su nudili drugi ponuđači, javlja Hina.

Tokom dana očekuje se njihovo privođenje na Županijski sud u Zagrebu i Splitu, gdje su navodno uhapšeni Lovrinčević i jedan od vlasnika Skladgradnje.

Kosor: Pravna država radi svoj posao


Hrvatska premijerka Jadranka Kosor oglasila se neposredno nakon hapšenja izjavljujući da „pravna država radi svoj posao“.

"Institucije rade svoj posao. Naravno, vidjet ćemo što će pokazati istraga i svi procesi koji slijede nakon današnjeg dana, a kao što vidite, DORH kao nezavisno tijelo i policija rade svoj posao", izjavila je premijerka novinarima u Hrvatskom saboru, prenosi Fena.

Upitana o odgovornosti resornog ministra Božidara Kalmete, Kosor je odgovorila kako neko ne može biti odgovoran ako "nije znao".

"Niko ne može biti odgovoran, ako za nešto nije znao ili nije podupirao ili nije sudjelovao", rekla je Kosor. Na upit novinara vjeruje li da ministar Kalmeta nije znao za stanje u HAC-u, odgovorila je potvrdno. "Da, da, da", rekla je.

Premijerka je poručila, upitana ko je sljedeći, a nakon smjena i istraga u HAC-u, Hrvatskim željeznicama i Hrvatskoj elektroprivredi, kako Vlada želi da javna preduzeća posluju isključivo i samo u okviru zakona, te da u svom poslovanju budu štedljiva, ostvaruju dobit, a sve to u kontekstu borbe protiv svih oblika korupcije.

Naglasila je da se Vlada zalaže za potpunu depolitizaciju članstva u nadzornim odborima javnih preduzeća, a o čemu, kaže, govori i odluka da će se članovi tih odbora birati putem javnog konkursa.

"Dakle, potpuna depolitizacija, ali Vlada mora nadzirati javna preduzeća preko ljudi koje će izabrati", dodala je Kosor, prenose agencije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije