Uhapšene osobe koje su napale 'Žene u crnom' u Valjevu

Radiosarajevo.ba
Uhapšene osobe koje su napale 'Žene u crnom' u Valjevu

Valjevska policija uhapsila je 11 osoba zbog napada na aktiviste NVO "Žene u crnom". Po ovlaštenju tužioca zadržavanje do 48 sati određeno je za pet osoba, potvrđeno je u MUP-u.

Te osobe su osumnjičene za nasilničko ponašanje, ugrožavanje bezbjednosti i napad na službeno lice, prilikom sinoćnog napada na centralnom gradskom trgu, javlja Beta.

Biciklisti na putu ka Srebrenici napadnuti u Valjevu, četvero povrijeđenih

Do napada na aktiviste "Žena u crnom" došlo je tokom uobičajenog performansa te NVO i povodom razvijanja transparenta kojim se traži da se žrtve Srebrenice ne zaborave, a izvršioci genocida pozovu na odgovornost.

Grupa mladih ljudi, uglavnom u majicama s natpisom "Četnici Valjeva", vrijeđala je aktiviste "Žena u crnom", a potom ih gađala jajima.

Policija je dobila pojačanje, pokušavala da održi red i zaštiti učesnike protesta, te je nekoliko najratobornijih uhapsila i "maricom" ih sprovela u zgradu Policijske uprave.

Pri kraju skupa, sat kasnije, kada su "Žene u crnom" počele da pakuju transparent, nekoliko mladića je iskoristilo nepažnju policajaca, upalo među aktiviste, uglavnom žene, napalo ih fizički, pa je nekoliko njih poslije udaraca završilo na asfaltu.

Policija je tada reagovala oštrije, primijenila silu, i uhapsila još trojicu mladića, koji su također privedeni.

Rodbina i prijatelji uhapšenih sinoć su protestovali pred zgradom Policijske uprave, a policija je obezbjeđivala jedan hostel u centru grada, gdje su aktivisti "Žena u crnom", među kojima i četvoro povrijeđenih, bili smješteni.

Oni su danas nastavili put za Loznicu, a sutra će biti u Potočarima, u BiH.

Liberalno demokratska partija pozvala je nadležne organe da otkriju napadače na skup "Žena u crnom" u Valjevu, preduzmu sve zakonske mjere i upozorila da se mora stati na put takvim i sličnim incidentima, koji se svake godine događaju uoči godišnjica genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije