Uhapšen Josip Perković

Radiosarajevo.ba
Uhapšen Josip Perković

Bivši čelnik jugoslavenske, a potom i hrvatske obavještajne službe Josip Perković jutros je uhapšen u Zagrebu na osnovu evropskog naloga za hapšenje jer ga njemačko pravosuđe tereti da je u toj zemlji sudjelovao u organizaciji ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je, po riječima njegovog odvjetnika Ante Nobila, uhapšen jutros i nalazi se u policijskoj stanici, kao i bivši obavještajac Zdravko Mustać.

"Perković je uhapšen oko 10 sati i nalazi se u policiji koja će ga tokom dana odvesti na ispitivanje u državno odvjetništvo", kazao je Nobilo Hini.

Prema propisanoj proceduri državno odvjetništvo treba ispitati uhapšene i pitati ih pristaju li na izručenje. Potvrdan odgovor proceduru izručenja učinio bi pukom formalnošću no Nobilo ističe da će se Perković usprotiviti izručenju.

Nobilo očekuje da će tužiteljstvo za Perkovića zatražiti i određivanje istražnog zatvora pa bi nakon Županijskog državnog odvjetništva trebao biti odveden i pred suca istrage koji će odlučivati o tom zahtjevu.

Osim o pritvoru zagrebački Županijski sud, ali ne sudac istrage nego izvanraspravno vijeće narednih će dana odlučivati i o Perkovićevoj žalbi na izručenje, a na tu sudsku odluku Perković ili državni odvjetnik mogu se žaliti Vrhovnom sudu u naredna tri dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije