Uhapšen i državljanin BiH: Policija zaplijenila 100 kilograma kokaina

Radiosarajevo.ba
Uhapšen i državljanin BiH: Policija zaplijenila 100 kilograma kokaina
Policija je u srijedu na području Hrvatske i Slovenije uhapsila 48-godišnjeg državljanina Španije, 43-godišnjeg dvojnog državljanina BiH i Holandije, te šest Hrvata starosti od 39 do 59 godina.

Policija je pretražila njihove stanove i privatne automobile, kao i kontejner dopremljen u luku Rijeka s 20 tona miješanog metalnog otpada te su pronašli 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kg kokaina.

U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije, zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta.

"Utvrđena je sumnja da su se osumnjičene osobe udružile u zločinačko udruženje radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu. Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tokom 2017. godine organizirali su dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Evropu, koristeći firme sa sjedištem u Republici Hrvatskoj", saopćio je MUP.

Policija je protiv osumnjičenih podnijela krivičnu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

"Kriminalističko istraživanje i provođenje daljnjih radnji se nastavlja, a po njegovom završetku Ministarstvo unutrašnjih poslova izvijestit će javnost o rezultatima na konferenciji za medije", saopćio je MUP.

Riječ je o akciji kodnog naziva "NANA", a u vezi je s krijumčarenjem veće količine kokaina iz Južne Amerike u Republiku Hrvatsku. Akciju provodi PNUSKOK i PU primorsko-goranska u koordinaciji sa USKOK-om i Carinskom upravom Ministarstva finansija. Uz njih, u akciju su uključene i redarstvene službe Republike Slovenije, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Španije, Republike Italije, Republike Paname, Republike Kolumbije, američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

Sve aktivnosti koordiniraju se u Zagrebu, iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije, piše 24sata.hr.

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice Hrvata (1971, 1959, 1975, 1979, 1968, 1967), dvojice holandskih državljana (1960, 1975) i španskog državljanina (1970) zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina je oko 50 miliona kuna (oko 13 miliona KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije