Uhapšen bivši pomoćnik generala Markača

Radiosarajevo.ba
Uhapšen bivši pomoćnik generala Markača

Foto: Franjo Tuđman i Željko Sačić

Željko Sačić, bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i haškog optuženika hrvatskog generala Mladena Markača uhiapšen je danas u Zagrebu, doznaje se od njegovog branitelja Zvonimira Hodaka, javlja Fena.

"Moj branjenik je danas lišen slobode, a policajci su mu rekli da je uhićen zbog kaznenog djela spriječavanja dokazivanja", kazao je Hini Hodak, dodavši kako će policija danas pretražiti Sačićev stan.

Iako ne zna o čemu je točno riječ Hodak smatra da je uhićenje povezano s Haaškim sudom. "Mislim da je riječ o nastavku dodvoravanja hrvatskih vlasti haaškom tužiteljstvu", kazao je.

Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec potvrdio je hapšenje, no o razlozima za sada nije želio govoriti. Najavio je uskoro službeno policijsko priopćenje.

Ubistva srpskih civila

Neki mediji objavili su da je Sačić uhićen zbog zločina u selu Gruborima u kojem je 25. avgusta 1995., tri sedmice nakon akcije "Oluja" ubijeno petero starijih srpskih civila.

Sačića je s tim zločinom u iskazu haaškim istražiteljima povezao policijski koordinator za Knin u vrijeme "Oluje" Stjepan Buhin, rekavši kako vjeruje da je Sačić pokušao prikriti zločin u Gruborima, jednu od najtežih inkriminacija iz haaške optužnice protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

No, u haaškoj sudnici lani u oktobru Buhin je kao svjedok tužiteljstva promijenio iskaz, rekavši da "danas misli drugačije". Pojašnjavajući zašto je ranije tako mislio, svjedok je rekao da mu je bilo čudno što je Sačić nakon vijesti o zločinu stigao u Knin i rekao da će se "ubojstva u Gruborima tretirati kao posljedica Oluje".

U Gruborima kraj Knina ubijeni su srpski civili Đuro Karanović, Miloš Grubor, Jovo Grubor, Marija Grubor i Milka Grubor, u dobi između 45 i 90 godina, a spaljeno je više od 20 kuća, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije