Ugostitelji u Zadru pogođeni sezonom: Rijetki turisti dolaze u restorane, a i kad dođu, troše manje

20
Radiosarajevo.ba
Ugostitelji u Zadru pogođeni sezonom: Rijetki turisti dolaze u restorane, a i kad dođu, troše manje
FOTO: Radiosarajevo.ba / Hrvatska / Ilustracija

Iako statistike pokazuju da je turistički juli bolji od prošlogodišnjeg, mnogi zadarski ugostitelji ističu kako im sezona nije ispunila očekivanja.

Turista, kažu, ima – ali su rijetki oni koji svraćaju u restorane. A i kada to učine, potrošnja je znatno manja nego prethodnih godina, piše HRT.

Jedna četveročlana porodica iz Belgije pažljivo je planirala troškove tokom sedmodnevnog boravka u Zadru.

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

"Većinom smo jeli u restoranima izvan centra grada, ponekad i u samom središtu, ali uglavnom u mjestima s brzom hranom", ispričao je Marco.

Mihael dodaje kako su cijene u staroj gradskoj jezgri dosta visoke, dok su van centra znatno pristupačnije. Za goste iz daljih krajeva svijeta, Hrvatska i dalje nije preskupa destinacija.

"Bili smo nas četvero, svi smo naručili pizzu i piće, a račun je iznosio oko 80 eura. To je bilo u centru grada, pizza je bila odlična i svi smo bili jako zadovoljni", kazala je Hana iz Meksika, a slično misli i Igor iz Brazila.

"Cijene nisu visoke, pogotovo u poređenju s drugim gradovima koje sam posjetio – rekao je.

S druge strane, troškovi ugostitelja – od namirnica do radne snage – neprestano rastu, što je dovelo i do porasta cijena usluga.

Na plaži u Hrvatskoj počela naplata parkinga: Vozači se 'dosjetili' gdje ostaviti vozilo besplatno

Na plaži u Hrvatskoj počela naplata parkinga: Vozači se 'dosjetili' gdje ostaviti vozilo besplatno

"Ako vidite punu terasu, onda vjerovatno nismo preskupi. Mislim da je previše rasprave o cijenama. Život u Hrvatskoj je skuplji, ali usluge nisu pretjerano skupe", smatra Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadar.

Ipak, neki ugostitelji sa zadarskog Poluotoka kažu da je sezona lošija nego prethodnih godina.

"Ljudi ima, ali to su uglavnom mlađi turisti koji više traže zabavu, klubove, a manje ih zanima gastronomija", navodi barmen Antonio Jasić.

Kako je slikovito rekao jedan od ugostitelja: "Turista ima, ali gostiju nema." Pa gdje onda jedu?

"Uglavnom fast food, pizzerije, burgeri, pekare, buregdžinice… Nisu to više gosti koji po osobi troše po 100 eura kao ranije. Sada se radi o potrošnji od 25 do 30 eura", kaže Antonio.

No, ugostitelji se slažu u jednom – autentična i kvalitetna ponuda uvijek pronađe put do svojih gostiju, bez obzira na trendove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije