Ugostitelji na Jadranu o turistima: Dođe njih nekoliko i naruče samo jednu pizu

Radiosarajevo.ba
Ugostitelji na Jadranu o turistima: Dođe njih nekoliko i naruče samo jednu pizu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Drvenik

Službeni podaci govore da je ovoga ljeta u Hravtskoj manje gostiju nego lani, ali je potrošnja značajno veća u odnosu na prošlu godinu.

Međutim, mnogi ugostitelji na Jadranu žale se da im je ove sezone značajno pao promet.

Neki u središtu Umaga tvrde da im je promet manji za čak 25 do 30 posto, piše Glas Istre.

Jedan od njih je Viktor Gjini, vlasnik umaške konobe Viktor.

On kaže da ovoga ljeta ima pad i gostiju i prometa za 35 posto. Požalio se i na goste koji mu dolaze kazavši da troše mnogo manje nego prije.

“Potrošači su loši, uglavnom konzumiraju jeftiniju hranu, ćevape i pizze. Naručuju po jednu pizzu za dvije ili više osoba jer su to, uglavnom, obiteljski gosti iz nekadašnjih zemalja istočnog bloka. Brzo odlaze na spavanje pa se terase već prazne od 21.30 sati, dok drugih potrošača nema. Općenito nema gužve u gradu, onog poznatog talijanskog žamora u kolovozu, sve je umrtvljeno i ne znam gdje su ti brojni gosti o kojima nam pune glave. Možda su u svojim apartmanima, a možda u pečenjarama po trgovačkim centrima”, požalio se Gjini za Glas Istre.

"To su gosti srednje i niže platežne moći. Zamjetno je to po izboru jeftinih jela i načinu ponašanja za stolom. Stalno se cjenkaju, prigovaraju i nešto zahtijevaju. Svi se žale da smo preskupi. Najčešći gosti dolaze iz Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, a Talijana je tek u tragovima", kaže Danijel Risonjić, vlasnik konobe Umag

On smatra da je razlog tomu što je dio lanjskih gostiju ove godine vjerovatno otišao u Grčku i Tursku gdje su cijene prihvatljivije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije