Učenik u Zagrebu napravio spisak kolega za odstrel, direktor poručio: Ovo treba ostati unutar škole

1
Radiosarajevo.ba
Učenik u Zagrebu napravio spisak kolega za odstrel, direktor poručio: Ovo treba ostati unutar škole
Foto: HRT Screenshot / Osnovna škola u Zagrebu

Ne stišava se nezadovoljstvo roditelja učenika jedne zagrebačke škole nakon incidenta koji se u toj školi dogodio prošli petak.

Podsjećamo, učenik zagrebačke osnovne škole je sastavio popis svojih kolega za odstrel i te prijetnje potkrijepio fotografijom s oružjem. Prema potvrdi iz Ministarstva obrazovanja, on je udaljen s nastave do kraja mjeseca, ali roditelji ističu - nisu na vrijeme bili upoznati s tim događajem.

Dojmovi sa sinoćnjeg burnog Vijeća roditelja na kojem je zatražena smjena direktora i školske psihologinje još su svježi, piše HRT.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Uvjereni su da i dalje nemaju prave informacije o tome što se u njihovoj školi dogodilo prije sada već 11 dana.

"Čuli smo nekoliko mijenjanja iskaza samog direktora o hronološkom postupanju po protokolu vezano za slučaj, u principu čuli smo da je bilo propusta u postupanju, i dalje nismo dobili rješenje našeg problema", rekla je majka učenika.

Jer, istakli su, danima su čekali službene informacije stručne službe škole koje u roditeljske grupe stižu - nakon sedmicu dana.

"Dotad je sve bilo preko roditeljskih grupa, od djece, to nije samo loša komunikacija rodtelja djece nego i njihova loša komunikacija", kazala je majka drugog učenika.

"Možete misliti kako su se djeca osjećala, kako su se roditelji osjećali, ja je i danas šaljem u školu i imatm to u podsvjesti, svakako je potrebna psihološka pomoć!", rekla je majka učenice.

A nadležne institucije, Ministarstvo obrazovanja i zagrebačka policija, potvrđuju da su upoznati s incidentom, ne ističu otkad.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provode kriminalističko istraživanje, a s obzirom da se radi o postupanju prema djeci, uprkos interesu javnosti, nismo u mogućnosti iznositi detalje postupanja prvenstveno se rukovodeći zaštitom prava i dobrobiti djece", napominju iz PU Zagrebačke.

"Vezano uz konkretan slučaj, direktor je izvijestio da je postupio po Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima te obavijestio nadležne institucije. Nakon utvrđivanja svih činjenica, MZO će postupiti u okviru svojih nadležnosti", ističu iz Iz Ministarstva nauke i obrazovanja.

Direktor, sinoć nesklon snimanju, danas ističe - ovakve situacije trebaju ostati unutar škole, bitna je dobrobit svih učenika, a ne nepotrebna psihoza i histerija u školi.

"Mi smo bili izvan sebe kad smo čuli šta se dogodilo, mi imamo i obavezu da rješavamo taj problem. Mi smo sve poštivali, ako je nešto bilo, može biti, vidjet ćemo, ne znam, to će odlučiti druga tijela. Postupili smo po svemu što nalaže struka i obaveza kako nalaže u takvim situacijama!", kazao je direktor OŠ Brezovica Darko Rogalo.

Stručni nadzor najavila je i Agencija za odgoj i obrazovanje, a Grad najavljuje udvostručavanje broja stručnih saradnika u školama kako bi ubuduće imale efikasniju pomoć.

Roditelji pak poručuju, nakon svega teško će se vratiti povjerenje u stručan rad vodstva škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije